Gelecek tahmin sistemlerine yeni dijital teknolojiler, etkileşim tasarımı ve kişisel destek odaklı bir yaklaşım - Gökdel, Mehmet (My University, 2019)
İnsanlık, binlerce yıldır, her kültür ve toplulukta, kendi kültürlerince yoğrulmuş “kehanet sistemleri” ile geleceğe yönelik cevaplar arayıp durmuştur. 21. yüzyılın imkanlarına sahip insan için geleceğe yönelik yol gösterilme ihtiyacı, karar ve seçimleri için kendisinden yüce bir destek arayışı bitmemiş gibi duruyor. Dijitalleşmeyle değişen deneyim bir yana, bu teknolojiler üzerine gelecek projeksiyonu yapabilmek için olağanüstü bir geçmiş verisi oluşmaktadır. Bıraktığımız her iz veri olarak kayda alınıyor. Müzikal tercihlerimizden ideolojimize, bulunduğumuz mekanlardan sağlığımıza, pek çok veriyi paylaşıyor, paylaşmasak dahi kayıt altına alıyoruz. Yaygın kullanılan bir sosyal medya aracı olan Facebook’un kullanıcılarını 52.000 ayrı özellikle sınıflandırdığını düşünürsek, çevrimiçi aktivitelerimize dair tüm bu data, geleceğimizi tahmin edilebilir kılar mı? Peki bir yapay zekanın davranışlarımızı ve hareketlerimizi işleyerek geleceğe yönelik tahminlerinde ve önerilerinde “kullanıcı-merkezli” davranması mümkün olabilir mi? Bu çalışmada, geçmişten günümüze geleceği öğrenmek ve rehberlik için bu sistemlere danışan insanların hangi ihtiyaçlarına karşılık aradıkları, bu ihtiyaç, deneyimler ve gelecek ile kurulan ilişkinin, dijital çağa geçişle ne şekilde evrildiği ve yakın gelecekte yapay zeka gibi teknolojilerle ne şekilde evrilebileceği soruları üzerinden, kullanıcı, literatür araştırmaları yapılmış, değişen ihtiyaç ve deneyimler üzerinden tasarımcılara yönelik bir tasarım kılavuzu oluşturulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Kehanet; Kahin; Yapay zeka; Falcılık; Kullanıcı deneyimi; Dijital çağ; Öngörü