Çelik malzemelerin laser kesim parametrelerinin optimizasyonu - Yılmaz, Ersan (My University, 2009)
Günümüz endüstrisinde laser kesim uygulamaları giderek önem kazanmaktadır. Laser kesim tezgahları ile kesim işlemine maruz kalan metallerde daha iyi yüzey kalitesi elde edilmekte, üretimde hızlı kesim yapılabilmekte ve maliyetlerin aşağıya çekilmesi sağlanabilmektedir. Bu tezgahların endüstride kullanılması birçok kolaylığı da yanında getirmektedir. Yapılacak olan bu çalışmada düşük karbonlu çelik malzemeler ayrı ayrı oksijen ve hava ortamlarında CO2 laseri ile farklı güçlerde (900 W ile 4000 W aralığında), farklı kesme hızlarında (1 m/dk ile 10 m/dk aralığında) ve farklı gaz basınçları ile (0 bar ile 5 bar) kesilmiştir. Daha sonra kesilen numunelerin mikro yapıları ışık metal mikroskobu ve image analyzer mikroskobunda incelenecektir. Uygun kesim parametrelerinin belirlenmesi için numunelerin yüzey pürüzlülüğü ölçülmüştür. Mikroskop incelemeleri ve yüzey pürüzlülüğü incelemelerinde elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak nihai kesim parametreleri belirlenmiştir. Lazer kesim tezgahları ile maliyetin önemli olduğu günümüzde, bu yöntem üretim esnasında hızlı kesim yapılabilmesi, kalıp gerektirmeden üretim yapılabilmesi ve minimum fire oranları ile önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Laser kesme; Çelik malzemeler; Parametre optimizasyonu; Yüzey pürüzsüzlüğü