Kaynaklı Yapımlarda robetik uygulamalar ve Türkiye'deki durumu - Mert, Tolga (My University, 2004)
Günümüzde hızlı nüfus artışının doğal bir sonucu olarak farklı türdeki ürünlere olan talep giderek artmakta, dolayısıyla da imalat sistemlerinin sürekli gelişmesi zorunlu hale gelmektedir. Pazar koşullarının gerektirdiği rekabete dayanmak ve artan gereksinimlere yanıt verebilmek için üretimi arttırmak ancak otomasyona gitmekle gerçekleştirilebilmektedir. Yapılan bu tez çalışmasında ilk olarak endüstriyel robotlarla ilgili genel bilgiler verilmiş ve robotların, tahrik ve kontrol sistemlerine göre karşılaştırmalarına değinilmiştir. Daha sonra endüstriyel robotların kullanım nedenleri ve bu kullanıma karar verilmesi sırasında gilmesi gereken noktalardan bahsedilmiştir. Bunun yanında, endüstriyel robotların kullanıldığı robotlu sistemler açıklanmıştır. Dünya ve Türkiye'deki endüstriyel robot kullanımına ait istatistiksel bilgiler kapsamlı şekilde verilmeye çalışılmıştır. Kaynak robotlanyla ilgili detaylı bilgilerin verilmesinden önce, kaynak teknolojisine değinilmesi uygun görülmüştür. Bu sebeple, kaynak robotlarının en yoğun olarak kullanıldığı, nokta direnç ve ark kaynağı prosesleri irdelenmiştir. Son olarak da nokta direnç ve ark kaynağı robotları detaylı olarak incelenmiş ve örnek bir robotik ark kaynağı uygulaması sunulmuştur. Sonuç olarak robotlu kaynak uygulamalarıyla, dar tolerans limitleri içinde imalatın olanaklı hale geldiği, yapılan işin kalitesiyle birlikte üretim hızının artarak maliyetinin düştüğü görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Robot teknılojisi; Robotlu sistemler; Endüstriyel robotların dünyadaki ve Türkiye’deki durumu; Kaynak teknolojisi; Kaynak robotları