Enerji etkin büro binalarında tipolojik değişim - Ennaç, Serkan (My University, 2004)
Ekoloji ve sürdürülebilirlik kavranılan, çevre ile ilgili her alanda kullanılan ve günümüzün akla ilk gelen önemli olgularıdır. Aslında bu iki kayram yeni olmayıp, dünya ve insanlık tarihi boyunca geleneksel uygulamalarda hep var olmalarına karşın, sanayileşmeyle unutulmuş ve arka planda kalmışlardır. Ancak yaşanan çevre sorunları, hızlı nüfus artışı ve kentleşme nedeniyle küçük bir akademik çevrenin kullanımından çıkarak, geniş kitleler tararından kullanılır olmuşlardır. Ekoloji, kısa bir süre öncesine kadar canlıların hem kendi aralarındaki, hem de çevreyle olan ilişkilerini inceleyen, biyolojinin bir dalıydı. Bugün ise doğa bilim sınırlarını aşarak, diğer bilim dallarının söylemlerine girmiştir. Mimaride de yapay çevre yaratma olgusu içinde, yapay sistemlerin doğal sistemlerle ilişkilendirilmesi aşamasında, ekolojik ilkeler içeren tasarımlar gündeme gelmektedir. Enerji kaynaklarına olan ihtiyacın arttığı günümüz dünyasında mimarlık bağlanımda enerji korunumu ve iklimsel konfor açısından en uygun ve en ekonomik kabuk seçimi önem kazanmıştır. Büro binaları da tüm yapılar gibi bu gelişmeden etkilenmiştir. Enerji kullanımının oldukça yoğun olduğu büro binalarında artık ilk maliyetler açısından çok da ekonomik olmayan fakat kullanım süresince enerji kullanımındaki düşüşün sağlandığı tasarımlar etkin hale gelmiştir. Bu tasarımlar zaman içinde çeşitli denemelere tabi tutulmuş ve de en iyiye ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu denemelerle ortaya çıkan ve ortak kabul gören kıstaslar büro yapılarının tipolojisini doğrudan etkilemiştir. Hatta bir mimari alama dönüşmüş olduğu da söylenebilir, yani yeni bir tipoloji, mimari dil ve yeni görünüm meydana çıkmıştır. Bu çalışmadaki amaç, enerji korunumunun büro binalarının tipolojisini etkilediği ve yapıların plan,görünüş ve kesit düzleminde enerji korunumu ile ilgili ortak yönlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Çalışmada, bu amaca yönelik olarak dünyada bugüne dek yapılmış enerji korunumu kaygısı taşıyan yapıların araştırması yapılmıştır. Bu çalışmanın ikincil amacı enerji etkin büro yapılarının ülkemizde de yaygınlaşmasını sağlamak ve bu alana dikkat çekmektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Ekoloji; Enerji etkin(enerji korunumu); Büro binaları; Sürdürülebilirlik; Tipoloji