Elektomagnetik alanların ekranlanması - Çabuk,Murat Metin (My University, 2005)
Bu tezde, elektromagnetik uyumluluk çalışma alanının konularından olan elektromagnetik alanların ekranlaması konusu üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışmada, başlıca elektromagnetik alan kaynaklan, elektromagnetik girişim kaynaklan, elektromagnetik alanların etkileri hakkında bilgiler verilmiştir. Elektromagnetik alanların ekranlanması konusunda çözüm teknikleri anlatılmıştır ve bu konudaki tartışmalara değinilmiştir. Değişik elektriksel iletkenlik ve magnetik geçirgenlik özelliğine sahip malzemeler ile yüksek akım laboratuarında magnetik alan ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçümler neticesinde tablo ve grafikler oluşturularak değişik malzemelerin elektromagnetik alanların ekranlanması konusundaki etkileri değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde, çeşitli malzemelerin ekranlama etkinlikleri ölçümlerle tespit edilmiştir. Daha ileriki çalışmalarda bu ölçüm sonuçlarıyla tezde belirtilen yöntemlerle elde edilecek hesaplama sonuçlarının karşılaştırılması yapılabilir. Magnetik alan büyüklüğüne göre kullanılacak malzemenin cinsini ve miktarım belirleyecek programlar geliştirilebilir. Anahtar kelimeler: Elektromagnetik alanlar, elektromagnetik uyumluluk, ekranlama, magnetik geçirgenlik, elektromagnetik girişim. ıx
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Elektromagnetik uyumluluk ve girişim kaynaları; Temel ekranlama kuramı ile ekranlanma hesabı