Isı değiştirici ağlarının super target paket programı ile tasarımı - Doğru, Ebru (My University, 1998)
Günümüzde, enerji tüketiminin ve toplam maliyetlerin minimize edilmesi, prosesler için önemli bir gereksinim haline gelmiştir. Bu sebeple, proses entegrasyonu yapılmaktadır. Bu amaçla çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri, ısı değiştirici ağlarının tasarımında kullanılan Darboğaz Analiz Yöntemidir. Darboğaz analizinde, başlangıç noktası, prosesin madde ve enerji denklikleridir. Bu başlangıç noktasından hareketle, servis akımlarının tüketimi, ısı aktarım alanı, yatıran maliyeti, işletme maliyeti gibi parametrelerden birinin ya da birkaçının minimize edilmesi hedeflenir. Bu çalışmada, Darboğaz Analizi Yönteminin temel prensipleri ve uygulanması ile ilgili bilgiler verilmiştir. Ayrıca, ısı değiştirici ağlarının tasarımında darboğaz analizi yapan SuperTarget paket programı kullanılarak, belli akım verileri için hesaplamalar yapılmıştır. Bir optimum tasarıma ulaşabilmek amacıyla, ATmin (darboğaz noktasını gösteren, kabul edilebilir minimum sıcaklık farkı) kısıtı değiştirilerek, bu değişimin ısı aktarım alanı, enerji maliyeti ve toplam maliyet üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Darboğaz tasarım yöntemi; Isı entegrasyonu; Isı değiştirici ağları