Hareketli çatılar - Özge, Özgür (My University, 2004)
Son yıllarda spor yapılarının üstünün örtülmesinde sabit strüktürler kadar hareketli çatılar da kullanılmaktadır, ilk başlarda bir lüks gibi görünen hareketli çatılar yıllar geçtikçe olumlu yanlarının artması sonucunda bir gereksinim haline gelmiştir. Bir yapıda hareketli çatı kullanımına karar verebilmek ve tasarımı doğru bir biçimde yapabilmek için bu konu hakkındaki kaynaklar taranmalı ve gerekli değerlendirmeler yapılmalıdır. Yeni ve gelişmekte olan bir sistem olması nedeniyle hareketli çatıların tasarımına yönelik çok sayıda kaynak bulunmamaktadır. Bu tez, hareketli çatıların tasarımı konusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Tezin bilinci bölümünde kısaca hareketli çatıların tanımı yapılmış ve tarihçesi anlatılmıştır, ikinci bölümde ise yapım sistemlerine göre sınıflandırma yapılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde, yapım sistemine göre tasarım faktörleri belirtilmiştir. Dördüncü bölümde ise hareketli çatı örnekleri sunulmuştur. Bütün bu çalışmalardan sonra hareketli çatıların şu andaki durumu, tasarım sorunları ve gelecekteki yönelimler hakkında sonuçlar çıkarılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca, Ali Sami Yen Stadyumu üzerine yapılan bir hareketli çatı çalışması ile uygulamaya yönelik bir proje önerisi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Hareketli çatıların sınıflandırılması; Tasarım faktörleri; Hareketli çatılar