Pamuksu maddelerin pirolizi ile sentetik yakıt üretimi - Arslan, Hanife (My University, 2004)
Hızla gelişen Dünya' da, enerjiye olan talep, ülkelerin ekonomik olarak kalkınma düzeylerinin bir göstergesi olarak gün geçtikçe artmaktadır. Enerji tüketimi sanayileşme ve teknolojik gelişmelerle beraber hızla artmaktadır. Fosil yakıtların hızla tüketilmesi ve bu yakıtların kullanımının çevreye olumsuz etkiler yaratması, araştırmacıları yenilenebilir ve çevreyi kirletmeyen yeni kaynaklar aramaya yöneltmiştir. Yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak biyokütle (bitkisel, hayvansal, endüstriyel atıklar, tekstil ve kauçuk gibi) ve biyokütle enerjisi üzerinde son yıllarda birçok çalışmalar yapılmıştır. Isıl dönüşüm prosesleri arasında yer alan piroliz yöntemiyle, biyokütleden yüksek verimde, ısıl değeri yüksek, kolay taşınabilen, depolanabilen ve iyileştirme işlemlerinden geçirildikten sonra petrol türevi sıvı yakıtlara alternatif oluşturulabilen sıvı ürünler elde edilebilmektedir. Bu çalışmada, tekstil sanayii atıkları olan pamuklu kumaş parçaları, sıcaklık, ısıtma hızı ve inert gaz debisinin verim üzerindeki etkisini incelemek üzere, farklı proses koşullarında piroliz edilmiştir. Katı, sıvı ve gaz ürün verimleri belirlenmiş ve elde edilen sıvı ürün spektroskopik yöntemlerle incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Pamuk; Pamuklu parça kumaşın pirolizi; Biyokütle; Pamuklu kumaş; Piroliz