Sıcaklık ölçüm tekniklerinin kalibrasyon metodları açısından incelenmesi - Bayraklılar, Emre (My University, 2005)
Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte araştırma-geliştirme ve üretimde kullanılan ölçü ve kontrol cihazları kaliteyi yükselten ana unsurlardan biri haline gelmiştir. Bilim ve teknolojinin gelişmesi ve endüstriyel uygulamaların başarıya ulaşması, hassas, doğruluğu yüksek ve güvenilir ölçümlerin gerçekleştirilmesine bağlıdır. Bu gün teknolojik ilerleme olarak nitelendirilen birçok çalışma, üretilen ürünlerin kaliteli, hassas, dayanıklı ve güvenilir olmasında en büyük etkendir. Geleneksel kalite kontrolün, üretim sonucunda ve her ürün için ayrı ayrı yapılmasının zaman ve kaynak açısından büyük kayıplara sebep olması, ara ve son kontrol yerine prosesin kontrolünü ön plana çıkarmış, ürün yerine proses için kabul edilen alt ve üst sınırlar belirlenerek son ürünün belirlenen kalite özelliğinde olması amaçlanmıştır. Kalite Sistemleri, amaçlanan kalite seviyesine ulaşılması açısından üretime katkıda bulunan tüm unsurların planlamadan satın almaya, üretim satış sonrası hizmetlere kadar bir bütün olarak ele alınmasını ve kontrol altında tutulmasını gerekli kılar. Bu gereklilik için ihtiyaç duyulan işgücü ve mali kaynağın bizi kalite ve maliyetlere müdahale imkanının en geniş olduğu aşamaya yöneltmiştir. Bu çalışmada sıcaklık ölçüm teknikleri kalibrasyon metotları açısından incelenmiştir. Sıcaklık ölçümünde referansların belirlenmesi ve hassas sıcaklık ölçümlerinin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi verilmiştir. Sıcaklık ölçüm ekipmanları, sıcaklık sensörleri hakkında genel bilgi, sıcaklık skalasının tanımı ve Platin Resistance Termometrelerin kalibrasyonunun nasıl yapılması gerektiği anlatılmış, bu kalibrasyon için bir simülasyon programı yazılmış ve veri alımı ve analizi kolay hale getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Ölçüm belirsizliği; Birim sistemleri; Sıcaklık banyoları; Platin rezistans termometre; Sıcaklık kalibratörü; Sıcaklık sensörleri; Sıcaklık ölçüm teknikleri