İstanbuldaki Türk hamam yapılarının depreme karşı dayanıklılığının analitik incelenmesi - Uyanık, Harika (My University, 1994)
Yıllar boyu insanlara maddi ve manevi yönden büyük hasarlar veren depreme karşı, ülkemizde yeterli güvenlikte yapı inşa edilmemektedir. Geleneksel malzeme ve yöntemlerle üretilmiş, masif ve ağır yapılar olan tarihi yapılar, tarih süreci içinde depremlerden en fazla zarar görmüş yapılar sınıfına girerler. Bunun yanında zaman süreci içindeki temel oturmaları da tarihi yapıların stabilitesinde ve malzeme özelliklerinde bir takım bozulmalara neden olur. Bu etkenlerden en fazla etkilenen geleneksel yapılardan biri de "Türk Hamam Yapı lan "dır. Ayrıca su temini amacı ile hamam yapılarının yer altı suyunun bulunduğu yerlerde inşa edilmiş olmaları nedeniyle zeminlerdeki konsolidasyon sonucu bu yapılarda olumsuz stabilite bozuklukları gözlenebilir. Bu çalışmada bu temel nedenlere dayanarak, geleneksel kargir yapıların deprem kuvvetleri karşısındaki davranışları incelenmiştir, İstanbul'daki Çardaklı, Ayasofya, Mahmutpasa, Çemberilitaş ve Kılıçalipaşa Hamamlarının depreme karşı ne derece güvenlikte oldukları araştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Hamam yapıları; Geleneksel türk mimarisinde hamam yapıları; Kargir yığma yapılar