Ömerli baraj gölünde trofik seviyenin belirlenmesi - Yetgin, Kevser Pınar (My University, 2009)
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Anadolu Yakasında bulunan Ömerli Baraj Gölünde İSKİ tarafından 2004?2007 yılları arasında yapılmış ölçüm sonuçlarından hareketle gölün trofik durumunu ortaya koymaktır.Göldeki sınırlayıcı elementin belirlenebilmesi için analiz sonuçlarından hareketle azot ve fosfor değerleri oranlandı. Göle akan derelerin besi yükü hesapları yapılmış ve Vollenweider (1976) yaklaşımıyla göle besi yüklemeleri incelendi. Göl içi toplam fosfor, klorofil-a, toplam azot konsantrasyonu verileri değerlendirilerek toplam fosfor ve klorofil-a konsantrasyonları arasında DataFit 8.2. programı aracılığıyla regresyon analizleri gerçekleştirildi.OECD yaklaşımıyla gölün trofik durumu incelenerek Carlson(1977)'ın trofik durum indeksi kullanıldı, gölün TSI değerleri bulundu.Çalışma içerisinde yer alan toplam fosfor, klorofil-a, Z/rw gibi değerler Vollenweider (1975) tarafından ve OECD (1982) yaklaşımıyla ortaya konan eğrilere işlenerek değerlendirildi.Ötrofikasyon kontrol teknikleri araştırılarak mevcut duruma karşı alınabilecek önlemler için metotlar belirtildi.Anahtar Kelimeler: Ötrofikasyon, Klorofil-a, Sınırlayıcı Element, Trofik Durum İndeksi (TSI)
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Ötrofikasyon; sınırlayıcı element; trofik durum indeksi