Bankacılık sektöründe etkin bir iç kontrol sistemi kurulmasına ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri ile yabancı ortaklı ticari bir banka üzerine inceleme - Yönel, Didem (My University, 2011)
Bu çalışmanın amacı, bankacılık sektöründe yasal düzenlemeler ile kurulması zorunlu olan iç kontrol sisteminin oluşturulması ve işleyişinde ortaya çıkan sorunlar ile olası çözüm önerilerini tanımlamaktır. İç Kontrol tarihler boyunca çeşitli şekillerde uygulanır olmuştur. Yıllar içinde uygulanma alanı yaygınlaşmış, etkinliği artmış ve daha çok benimsenmiştir. Son yıllarda özellikle finans alanında ortaya çıkan suistimal olaylarından sonra günümüz iş hayatında önemi daha da artmıştır. Konu hakkında yasal düzenlemeler ile sistemin çerçevesi ve esasları daha detaylı şekilde belirlenmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte sistemin etkin şekilde kurulması ve işletilmesi konusunda sistemin içselleştirilmesi, uygulama prensiplerinin yerleştirilmesi, personel seçimi ve sürekliliği konularında sorunlar yaşanabilmektedir. Ortaya çıkan bu sorunların çözümüne ilişkin öneriler sistemin etkinliğini arttıracaktır. Bu sayede iç kontrolden sağlanacak fayda da artacaktır. Bu amaçla çalışmanın kapsamında, iç kontrol ve iç kontrol ile ilişkili banka ve bankacılık, etik ve denetim kavramları ve işlevleri ile bankacılık sektöründe iç kontrol uygulamalarında yaşanan sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri açıklanmıştır. Uygulama çalışması olarak, iç kontrol yapılanmasına ve iç kontrolde dağıtık organizasyon yapısına ilk başlayan bankalardan biri ele alınmıştır. Çalışma için uygulama örneğindeki iç kontrol yapısı, sistemin unsurları ve uygulanan çözüm yöntemleri açıklanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: Bankacılık sistemi; Denetim; İç kontrol