Farklı değerlikli tuzların vinil asetat-bütil akrilat kopolimerlerinin özellikleri üzerine etkileri - Gençoğlu Koç, Reyhan (My University, 2011)
Emülsiyon polimerizasyonu, diğer polimerizasyon prosesleri arasında daha yüksek polimerizasyon hızına sahip olması, reaksiyon ortamının sıcaklığının düşük olması, kolay kontrol edilebilmesi, viskozitesinin diğer proseslere oranla düşük olması, organik çözücü gerektirmemesi ve emniyetli olması nedeniyle tercih edilir. Bu çalışma, termodinamik açıdan genelde kararsız olan emülsiyon polimerlerine farklı miktarda elektrolit ilavesi ile stabilizasyonu incelemek, latekslere farklı değerlikli (+1, +2, +3) tuzların ilavesinin stabilizasyona etkisinin olup olmadığını belirlemek, su bazlı lateks matrisli olarak hazırlanan kompozitler üzerine lateks sentezinde kullanılan emülgatör sistemi, bileşimi ve HLB değerinin ve kompozit latekslerin hazırlanması ile emülsiyon polimerlerinin mevcut özelliklerinden hangilerinin değişeceği veya iyileşeceğinin araştırılması amaçları ile yapıldı. Yarı-sürekli emülsiyon polimerizasyonu ile VAc ve BuA kopolimerleri üç farklı noniyonik emülgatör ve bu emülgatörlerin farklı bileşimleri kullanılarak sentezlenen latekslere, çeşitli tuzlar ilave edilerek kompozit lateksler hazırlandı. Kompozit lateksler koloidal, fizikokimyasal özellikleri, kompozit filmler ise film özellikleri belirlenerek karakterize edildi. Matris ve kompozitlerin bütün özellikleri birbiri ile karşılaştırıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Emülsiyonlar; Kolloidal özellikler; Vinil asetat monomeri (VAc)