Küçük ve orta ölçekli işletmelerde enerji ihtiyacının belirlenmesi, uygun enerji üretim tesisinin seçimi - Şenol, Yücel (My University, 1998)
lkemizde faaliyet gösteren işletmelerin çok büyük bir bölümü, küçük ve orta ölçekli işletmeler statüsündedir. Ülke ekonomisinde ve sosyal hayatında büyük ağırlığı olan bu kuruluşların, enerji kesintisi nedeni ile yaşadığı üretim kesintileri, son yıllarda giderek artmaktadır. Teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzde, enerji üretim ve kullanımı gün geçtikçe daha büyük önem arz etmektedir. İlk çağlarda, tarıma dayalı sanayi olması nedeni ile, toprak yüzünden çıkan savaşlar, günümüzde enerji kaynaklarının ele geçirilmesi için çıkmaktadır. Ülkemizde ve dünyada hızla artan enerji talebinin karşılanması için uzmanlar, pek çok değişik kaynak üzerinde uzun yıllar süren çalışmalar yapmaktadırlar. Umarız ki, enerji sorununa bulunacak çözümler, enerjinin bulunamadığı, kesintilerin başladığı zamana kalmadan gerçekleştirilir. Yapılan bu tez çalışmasında, ülkemizde büyük ağırlığı bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerin enerji talepleri irdelenmiş, talebin karşılanması için alternatif üretim kaynaklan araştırılmıştır. Birinci bölümde, küçük ve orta ölçekli işletmelerin genel tanımı, ülkemiz ekonomisindeki ağırlıkları, ve enerji tüketimleri sektörel olarak incelenmiştir. İkinci bölümde ise, tespit edilen enerji tüketimlerinin karşılanmasında kullanılabilecek tesisler araştırılmış, seçim kriterleri belirlenmiştir. Son bölümde ise, yaklaşan enerji kesintilerini en az zararla atlatabilmek için işletmelerin yapması gerekenler hakkında öneri ve tavsiyelere yer verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Küçük ve orta ölçekli sanayi tesisleri; Enerji üretimi