Kişilik özellikleri ve çalışanların kariyer gelişiminin kariyer memnuniyetleri üzerine etkisi ve bir araştırma - Yavaş, Özlem (My University, 2017)
Günümüzde birçok çalışan, kariyerini bizzat yapılandırmak ve gelişime yönelik attığı her çabası ile daha da öne çıkaracağını bilmek istemektedir. Çalışanlar verimliliklerini korumak adına sürekli öğrenmek ve gelişmek durumundadır. Bu şekilde kariyer beklentileri doğrultusunda hareket ederlerken çalıştıkları şirketin amaçlarına ulaşmasına da katkı sağlamaktadırlar. Şirket içerisinde de devam eden gelişim fırsatlarının var olması hem örgüt hem de çalışanlar açısından önemli faydalar sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, çalışanların kişilik özelliklerinin ve kariyer gelişimlerinin kariyer memnuniyeti üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, kariyer gelişimi sürecinin yeni ve önemli unsurları olan çok yönlü ve sınırsız kariyer düşüncesi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi sağlayabilecektir. Ayrıca çalışma kariyer memnuniyetine etki eden kişilik özellikleri ile bu kavramlar ile ilişkili bireyin kariyer gelişiminin açıklanması açısından önem arz etmektedir. Bununla birlikte, ilgili yazında; kişilik özellikleri, kariyer gelişimi ve kariyer memnuniyeti kavramlarını bir arada inceleyen çok fazla çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çerçevede araştırmanın literatüre katkı yapacağı düşünülmektedir. Ayrıca araştırma, hem örgütsel davranışa hem de insan kaynakları yönetimi alanına yapabileceği katkılar nedeniyle disiplinler arası bir çalışma özelliği taşıması nedeniyle de önemli olarak görülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Kişilik özellikleri; Kariyer gelişimi; Kariyer memnuniyeti