Los Angeles kenti örneğinde konut üretim süreçlerinin analizi - Yücel, Mehmet Cem (My University, 2001)
El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles, İspanyollar tarafindan 1781 'de bir misyon köyü olarak kuruldu. 1820'li yıllarda Meksika'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte Meksika yönetimine geçen Los Angeles'in ekonomisi 1850'li yıllara kadar rancho adı verilen büyük arazilere dayanmıştır. 1850'li yıllarda, savaşın ardından Amerika'nın California'yı satın almasıyla birlikte bölgede dengeler değişmeye başladı. Amerikan düzeni yeni ve daha dinamik bir ekonomiyi gerektiriyordu. Rancho ekonomisinin çökmesiyle birlikte toprak düzeni de değişmeye ve ekonomik hayat meslek gruplarının oluşturduğu dinamiklerle yürümeye başladı. Anglo-Sakson'laşan Los Angeles'te altyapı sisteminin oluşturulması ilk öncelikti. Konut üretimi ancak iyi bir altyapıyla mümkün olabilirdi. Ulaşım, su, elektrik ve diğer altyapı şebekelerinin inşasıyla birlikte LosAngeles 1850-1930 yıllan arasında hızlı bir kentleşmeye sahne olmuştur. Los Angeles'te tüm bu hizmetler pueblo yıllarının aksine özel girişim tarafindan sağlanmıştır. Bu dönem Los Angeles'te ilk kez gayrimenkul sektörünün olştuğu dönemdir. Arazi geliştiriciler kent üretim süreçlerinde büyük katkı sahibi olmuşlardır ve altyapı girişimcileri birlikte çalışmışlardır. Los Angeles ikinci ve daha büyük atılımım II. Dünya Savaşı'nın ardından, savunma endüstrisinin bölgeye gelmesiyle yaşamıştır. 1940-1970 yıllan arasında Los Angeles geniş çapta bir toplu altkentleşmeye sahne olmuştur. 1970'ler sonrasında gelişen dünya trendleri doğrultusunda Los Angeles'in gelişme hızında bir yavaşlama olsa da sürekli atılım örüntüsü sürmüştür. Bu yıllar, Los Angeles'in yaygın endüstrileşmeden post-fordist üretim süreçlerine geçtiği yıllar olduğu kadar çevresindeki küçük kentler için de hızlı gelişme dönemidir. Kentsel üretim süreçleri açısından dünya metropolleri arasında ayncahklı bir yere sahip olan Los Angeles kimi çevrelerce bir istisna olarak görülürken, kimilerince de 20. yüzyıl kent üretim modelinin prototipi olarak görülmektedir. vuı
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: 1781-2000 : Los Angeles; Los Angeles’te ulaştırma; Los Angeles River ve içme suyu şebekesi; Los Angeles’in imari: altkentleşme ve konut üretim süreçleri