World-Wide-Web üzerinde çokluortam veritabanı uygulaması - Yıldırım, F. Önder (My University, 1998)
Son yıllarda entegre devre ve iletişim teknolojilerindeki ilerileme ile bilgi işlemede daha önce görülmemiş işlem ve iletişim hızlarına erişilebilmiştir. Bunun doğal bir sonucu olarak da önceden işlemesi çok pahalı olan çokluortam veri de bilgi işlemde yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Ses, video ve resim gibi çokluortam verisi daha çok gerçek hayatın aynen bilgi işleme hazır hale getirilmesi ile oluşturulur ve sekizli başına en düşük anlamı ifade eden veri tipidir. Sonraki kuşak bilgisayar sistemleri ise daha da büyük bilgiyi yine daha hassas ve yaygın işleme yeteneğine sahip olacaklardır. Bu gelişmeler doğrultusunda, çokluortam verisini daha etkin işlemek için yeni bilgisayar algoritmaları ve işlem teknikleri geliştirilmeye başlanmıştır. Yeni teknikler çokluortam verisinin hatalara karşı neredeyse duyarsız olmasından faydalanıp işlem ve/veya iletişim hızını arttırmaya yönelik olarak geliştirilmişlerdir. Öte yandan Internet dünya çapında ve her geçen gün yayılarak, özellikle uzak mesafeler arasında haberleşmenin en önemli araçlarından biri haline gelmiştir. Internet' in böylesi genişlemesindeki en önemli etmen ise basitleştirilmiş bazı iletişim kurallarına uyabilen her bilgisayara kullanım imkanı vermesidir. Bu tezde yukarıda sayılar gelişmelerin genel yapısı üzerinde durulup, çokluortam verisinin yönetimi, düzenlenmesi ve WWW üzerinde yayınlanmasını sağlayacak bir "Çokluortam Haberler Veritabanı" geliştirilmiştir. XII
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: World-wide-wep; çoklu ortam veri giriş programı; veritabanının uygulaması