Kesici takımlarda takım geometrisi ve talaş kırıcı formunun takım performansına etkisi - Karahasan, Z. Özgür (My University, 1995)
Talaş kaldırma yöntemi ile metallerin işlenmesi,üretim metodları arasında değişime ve gelişmeye en açık yöntemlerden biridir. Gelişen Metal işleme endüstrisinin gerektirdiği yüksek verimlilik ve ekonomiklik değeri metallerin kesme yolu ile işlenmesi göz önüne alındığında,takım malzemesi,takım geometrisi,talaş geometrisi,talaş tipleri, kesme şartları,iş parçası malzemesi,talaş kontrol teçhizatı gibi önemli faktörlerden etkilenmektedir.Bu nedenle üretim yöntemleri arasında talaş kaldırma prosesisinin önemli bir yer tuttuğu endüstrilerde görev yapan uygulamacı ve mühendisler,Talaş oluşumu ve talaş oluşumu üzerine etkileri bulunan değişkenler,talaş kontrolü ve proses ü- zerine etkilerinin yanısıra çok iyi bir talaş kırılma prosesi bilgisine sahip olmak mecburiyetindedirler. Yapılan bu çalışmanın ilk bölümünde talaş kaldırma operasyonlarında karşılaşılan problemlerin karmaşıklıkları ve değişkenlikleri nedeniyle uzun zamandır araştırmacı ve teorisyenlerin çalışmalarına konu olduğu,gelişen üretim teknolojileri doğrultusunda bu problemlerin metal kesme operasyonlarının verimlilik ve ekonomiklik değerini etkileyen faktörlerin başında geldiği belirtilmekte,bununla beraber yüksek verimlilik ve ekonomiklik değerine sahip bir talaş kaldırma prosesinin,talaş oluşu- mu,talaş kontrolü,talaş kırılması proseslerinin eksiksiz bir şekilde incelenerek takım geometrisi ve talaş kırıcı formunun takım performansı üzerine etkilerinin belirlene bilmesi ile sağlanabileceği vurgulanmaktadır. Tezin ikinci bölümünde ise,en basit anlamda ana bir metal kütleden görece daha küçük parçacıkların kopması olarak bilinen talaş oluşumunun gerçekte elastik ve plastik şekil değişim esaslarına dayanan,çeşitli talaş kaldırma operasyonları için farklı karaktere sahip,farklı modelde talaş tipleri içeren,bir çok değişkenin yönlendirdiği kompleks bir proses olduğu ortaya konmaktadır. Üçüncü bölümde,talaş oluşumu ve talaş kırılma prosesleri arasındaki bağlantıyı oluşturan talaş kontrol prosesi irdelenerek ideal bir talaş kontrolünün gerekleri ile bunun talaş kırılması ve proses verimliliği üzerine etkileri açıklanmaktadır.Talaş kaldırma operasyonlarının en önemli safhalarından birini oluşturan talaş kırılmasının incelendiği tezin dördüncü bölümünde,talaş kırılma mekanizması,(a)-(s) diyagramı üzerindeki değişik kesme bölgeleri için ayrı ayrı açıklanmakta,talaş kinci tipleri ve teknolojik gelişmeleri incelenerek kabul edilebilir karakterde talaş geometrisine ulaşmayı sağlayacak optimal talaş kinci formunun geometrik özellikleri ortaya konmak tadır. Tezin beşinci bölümünü oluşturan deneysel çalışmalar kısmında,îki farklı talaş kinci geometrisine sahip sert metal kesme plaketi farklı ilerleme (s) ve kesme derinliği (a) değerlerinde test edilmekte elde edilen sonuçlar yardımı ile (a)-(s) diyagramında belirlenen efektif talaş kırma alanları bakımından karşılanmaktadır.. Tezin son bölümünde ise tüm yukarıdaki araştırma ve çalışmalar doğrultusunda, talaş kaldırma prosesisin,Talaş oluşumu,talaş kontrolü ve talaş kırılması mekanizmalarım içeren bir proses olduğu,gelişen teknolojinin gereği olan yüksek verimlilik ve ekonomiklik değerine eksiksiz bir talaş kaldırma bilgisi ve iyileştirilmiş bir takım performansı ile ulaşılabileceği vurgunlanmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Talaş oluşumu ve mekanizması; Talaş kontrolü; Talaş kırılması