Küçük tip biodiesel reaktörlerinin ekonomikliğinin araştırılması - Günal, Çağlar (My University, 2006)
Biodiesel Reaktörlerinin ve Yakıtının Ekonomikliğinin Araştırılması tez çalışmasını iki ayrı bölümünde düşünüp çalışmalarımı bu iki bölüm üzerinden yürüttüm. Birinci olarak Biodiesel kullanımına en uygun bölge olarak düşündüğüm tarım sektöründe, birim alan için diesel yakıt sarfiyatını hesaplayarak, Biodiesel yakıt kullanılması durumunda ortaya çıkacak yakıt maliyetini hesaplanmasını sağlamaya çalıştım. Birim tarım alanı için ortalama yakıt tüketimini hesaplarken, Tarım Makinalarında Güç Gereksinimi, Traktöre Etki Eden Kuvvetler, Traktörlerde Güç Analizi, Pulluk ve Diğer Tarım Aletlerinde Çeki Kuvveti ve Çeki Gücü Hesaplaması ve tüm bu verileri kullanarak ortam şartları ile ekimi yapılacak tarım ürünü gibi değişkenleri göz önüne alarak Birim Yakıt Maliyeti hesaplama programı oluşturdum. İkinci aşamada ise dizel yakıtı ve biodiesel yakıtı maliyetlerini, direkt olarak biodiesel üretimi yapan bir tesisten yakıt satın alınması, biodiesel reaktörü satın alınıp işletmeye alınması maliyetleri, belirlenen bir tip biodiesel reaktörünün sıfırdan konstrüksiyonu durumunda reaktör maliyeti, yağ tohumundan biodiesel' e maliyet analizi, ham yağ maliyeti ve biodiesel maliyetine olan etkisi, biodiesel reaktörleri işletme maliyetleri ve çalışmamda tanımladığım reaktöre uygulanması hususlarını ele aldım. Son olarak tüm bu maliyetlerin belirli ihtiyaç miktarlarına göre yıllara dağıtılmış maliyet hesaplanmıştır .Bu tez çalışması il özellikle tarım sektörü için güncel olarak birim yakıt tüketimi, birim yakıt maliyetleri ve biodiesel reaktörleri maliyetlerini karşılaştırılmalı olarak inceleyip sonuçlarını irdelenmiş olmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Biyodizel Yakıtının Avantaj ve dezavantajları; Biodiesel