Gemi kaynaklı atıkların yönetimi ve bertarafı - Daşhan, Esma Sevil (My University, 2010)
Bu tez çalışmasında; MARPOL 73/78 sözleşmesine göre hizmet sunan Haydarpaşa Atık Alım Tesisinin hâlihazırdaki durumu araştırılmıştır. Tesise atıkların alınması, tesiste işlenmesi ve atıkların bertarafına yönelik sistem ve ekipmanlar incelenmiştir.Haydarpaşa Atık Alım Tesisinin gemi ve atık hacmiyle ilgili hâlihazırdaki verilerinin analizi yapılmıştır. Yapılan analizlere göre 2005 yılı Eylül ayı ile 2010 yılı Ocak ayı Arasındaki her atık türü için atık alınan gemi sayıları belirlenmiştir. Aylık ortalama atık hacimleri atık türleri için ayrı ayrı tespit edilmiştir. Mevcut verilere göre en yüksek hacimde Slop atığı oluşmaktadır.Bu tez çalışmasında ayrıca, mevcut gemi sayısı ve oluşan atık miktarları kullanılarak, gelecekte oluşabilecek miktarlar tahmin edilmiştir. Tahmin için Zaman Serileri Analizi modellerinden ARMA (Auto Regression Moving Average) modeli kullanılmıştır. 2010 yılının Ocak Ayından 2012 yılının Ocak aylarına yönelik tahminler yapılmıştır. Tahmini veriler liste ve grafiklerle verilmiştir. Bunun yanı sıra;2010 yılı Şubat, Mart, Nisan ayında toplanan atıkların tahmini değerlerle kıyaslanmasına ilişkin sonuç ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Deniz kirliliği ve kirletici kaynaklar; Atık alım tesisleri; Atık hacimleri