Sonsuz uzun mükemmel iletken düz yüzeyler üzerindeki silindirik hedeflerin yapay sinir ağları kullanılarak tanımlanması ve sınıflandırılması - Makal, Senem (My University, 2007)
Radar hedefi tarafından saçılan elektromagnetik dalgalar, o hedefin karakteristik bilgisiniiçermektedir ve saçılan dalgadan hedefin tanınması oldukça zor bir problemdir. Yapay sinirağları (YSA), öğrenme ve genelleme yeteneklerinden dolayı, birçok mühendislikuygulamalarında kullanıldığı gibi bu tür problemlerde de kullanılmaktadır ve bu çalısmadahedef tanıma ile ilgili birçok yapay sinir ağı çalısması bulunmaktadır.Tezin birinci bölümünde konuya giris yapılmıstır. ?kinci bölümünde ise, mükemmel iletkendüz yüzey üzerine yerlestirilen silindirik hedeften saçılan toplam elektrik alanı hesaplamakiçin Görüntü metodu ve Moment metodu kullanılmıs, böylece elektrik alanı belirli frekansaralıkları ile hesaplayıp toplayarak saçılan toplam elektrik alana ait veri noktaları eldeedilmistir. Yüzey sonsuz uzun olarak kabul edilmistir. Saçılan toplam elektrik alanınhesaplanmasıyla, yapay sinir ağı için giris vektörleri olusturularak, bir veri seti meydanagetirilmistir. Bu veri setinin bir kısmı eğitme için kullanılırken, geri kalan kısmı ise ağın hedeftanıma ve sınıflama performansını ölçmek için test amaçlı kullanılmıstır. Tezin üçüncübölümünde, çok katmanlı algılayıcılar (MLP), radyal temelli fonksiyonlu ağlar (RBF),olasılıksal sinir ağları (PNN) ve genellestirilmis regresyonlu ağlar (GRNN) kullanılarak hedeftanıma ve sınıflandırma ile ilgili çalısmalar yapılmıstır. Hedef tanıma açısından hedefinyarıçapını ve yerden yüksekliğini bulma, hedef sınıflama açısından sinyalin hangi hedeftensaçıldığını bulma problemi ele alınmıstır.Tezin dördüncü bölümünde, yüzey üzerinde çoklu cisimler bulunduğu takdirde yapay sinirağının hedef tanıma performansını ölçmek için, mükemmel iletken sonsuz düz yüzey üzerineiki tane silindirik hedef yerlestirilmis ve görüntü metodu ile Moment metodu kullanılarakhedeflerden saçılan toplam elektrik alan hesaplanmıstır. Bu uygulama için besinci bölümdeGRNN tasarlanmıs ve aynı yükseklikteki test gruplarına uygulanmıstır. Bu bölümdeki amaç,hedeflerin yarıçapını ve birbirlerine olan uzaklıklarını bulmaktır. Son bölümde ise buçalısmanın hedef tanıma açısından faydaları yer almaktadır.Anahtar kelimeler: Elektromagnetik hedef tanıma, elektromagnetik hedef sınıflama, görüntümetodu, moment metodu, saçılan elektrik alan, yapay sinir ağları.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: MOMENT METODUNUN SAÇILMA PROBLEMİNE UYGULANMASI; YAPAY SİNİR AĞLARININ ÖZELLİKLERİ; ZAMAN DOMENİ İFADELERİi KULLANILARAK HEDEFLERİN TANIMLANMASI