Biyolojik aktivite gösteren heterohalkalı bileşiklerin sentezlenmesi - Akkoca, Nuray (My University, 2006)
Izotiyosiyanatlar, biyolojik aktif hetero halkalı bileşikleri hazırlamak için sentetik ara ürün olarak kullanılan bileşiklerdir. N-C-S bağlarını içeren tiyazoller, tiyazolinler ve tiyazolidinlergibi hetero bileşiklerini bu reaktif yardımıyla elde etmek mümkündür. Kükürtlü bu bileşikler, pestisidal, nematosidal, herbisidal, bakterisidal, anti-kanser gibi çeşitli biyolojik ve psikolojikaktiviteler gösterirler. Diğer taraftan, pirazolin-5-on türevleri, katalizör ve potansiyel antitumör uygulamaları baştaolmak üzere geniş bilimsel ve teknik uygulama maddeleri olarak heterosiklik bileşiklerin önemli bir sınıfını oluştururlar. Bu çalışma, biyolojik aktiviteye sahip olabilecek yeni heterohalkalı bileşikleri sentezlemeyi planlamıştır. Birinci aşamada, başlangıç maddeleri olarak, aktif metilen grubuna sahip1-metil-3-fenil-1,4-dihidropirazol-5-on bileşiği hazırlanmıştır. Bu bileşiğin bazik ortamda fenil izotiyosiyanat ile reaksiyonunu takiben oluşan karbotiyonik asit fenilamidin (bileşik 2) fenasil bromür ve okzalil klorür ile halka kapanması reaksiyonları gerçekleştirilmiştir. kinci aşamada 1-metil-3-fenil-1,4-dihidropirazol-5-on bileşiğinin çeşitli aromatik aldehitlerle benziliden türevleri hazırlanmıştır. Son aşamada tüm yeni bileşiklerin yapıları FTIR ve1H NMR çalışmaları ile aydınlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Hidrojeni içeren reaksiyonlar; Fenil izotiyosiyanat; Pirazol-5-on; Benziliden türevleri; Biyolojik aktivite