Web uygulamalarında alana özgü metrikler ile hataya yatkınlık tahmini - Biçer, Mehmet Serdar (My University, 2018)
Bilgisayarın ilk yapılışı bilimsel ve askeri amaçlar ile olmuştur. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayarların boyutları küçülmeye başladıkça kullanımları yaygınlaşmıştır ve başta ticari uygulamalar olmak üzere farklı alanlar için kullanılmaya başlanmıştır. Farklı programlama dilleri ortaya çıkmaya başladı. Yazılım projelerindeki karmaşıklığı yönetebilmek için yazılım mühendisliği kavramının ortaya atılması ile birlikte yazılımcıların hayatını kolaylaştırmak için farklı yöntemler üretilmeye başlandı. Yazılımın hataya yatkınlığının tahmini de bu yöntemlerden biridir. Her yazılım ürünü için kullanıma açılmadan önce test sürecinden geçilmesi bir zorunluluktur. Ancak, yazılım geliştirme sürecinin her aşamasında olduğu gibi test aşamasında da kaynakların verimli bir şekilde kullanılabilmesi için planlama yapılması gerekmektedir. Test sürecinin düzgün bir şekilde planlanması için kaynakların aktarılacağı bölümlerin belirlenmesi gerekmektedir. Hataya yatkınlık tahmini yöntemleri proje yöneticileri tarafından, kısıtlı olan kaynakları test aşamasında verimli bir şekilde dağıtmak için kullanılmaktadır. Bu yöntemler yazılım tespitinde görev yapan kişilere test senaryolarının ne şekilde üretileceğine ve organize edileceğine karar vermelerine yardımcı olmaktadır. Hatalı modüllerin doğru tahmin edilmesi yazılım testinin masrafını azaltmaktadır ve proje yöneticileri kısıtlı kaynaklarını işlere atama konusunda daha rahat hareket edebilmektedir. Hataya yatkınlık tahmini, yazılım mühendisliğinde son 10 yılın en aktif araştırma konularından biri olmakla birlikte, son yıllardaki çalışmalarda tahmin modellerinin başarılarının doyum noktasına ulaştığı gösterilmiştir. Tahmin modellerinin performansını araştırmak için genel kanı kullanılan algoritmalardan ziyade veri kümelerinin iyileştirilmesi gerektiği yönündedir. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda veri kümelerinin iyileştirilmeye çalışılması için uygulama türüne özel veri çıkarımı gerçekleştirilen bilmediğini fark ettik. Bu noktadan hareketle web uygulamaları alanını seçerek, bu türdeki açık kaynaklı uygulamalardan özel metrik kümeleri çıkardık. Deneylerimiz sonucunda alana özel çıkarılan metriklerin hataya yatkınlık tahmini modellerinin performansını araştırmaya yardımcı olduğunu gözlemledik.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Yazılım hataya yatkınlık tahmini; Yazılım mühendisliği; Kalite kesimi