İstanbul ilinde satışa sunulan pastalarda patojen bakteri varlığının incelenmesi - Çalışkan, Eda (My University, 2016)
Bu araştırmada, İstanbul (Türkiye) ilindeki fırın, pastane ve marketlerde tüketime sunulan pastaların mikrobiyolojik kalitesinin saptanabilmesi için Escherichia coli, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes varlığının tespiti yapılmıştır. Araştırmada İstanbul’un 10 farklı ilçesinden toplanan toplam 100 adet sade, kakaolu ve meyveli kremalı pasta örneği analiz edilmiştir. Sonuçta, toplam 18 örnekte (% 18) ortalama 14,92x101 EMS/g düzeyinde E.coli tespit edilmiştir. Bunların 11 tanesi Avrupa yakasında, kalan 7 tanesi Anadolu yakasına aittir. İstanbul’un 10 ilçesinden toplanan 100 numunenin 4 tanesinde ortalama 1.70x104 seviyesinde S. aureus (% 4) tespit edilmiştir. Alınan 100 numuneden, biri Esenler ve diğeri Üsküdar’dan alınan numuneler olmak üzere toplam 2 tanesinde (% 2) Salmonella tespit edilirken diğer ilçelerden alınan numunelerde hiç Salmonella tespit edilmemiştir. 100 numuneden 13 tanesinde (% 13) L. monocytogenes varlığı belirlenmiştir. Sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, toplam 100 örneğin patojen bakteri varlığı açısından 35 tanesinin (% 35) Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğine uyum sağlamadığı anlaşılmıştır. Ayrıca, çalışma sonucunda elde edilen veriler, pastaların belli bir kısmının olumsuz hammadde veya üretim koşullarından kaynaklanabilecek hijyen problemleri yaşadığını ve önemli düzeyde örnekte patojenlerin bulunduğunu göstermektedir. Söz konusu problemlerin halk sağlığını tehdit edebileceği ve gereken önlemlerin alınması gerektiği kanısına varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Pasta; Escherichia coli; Salmonella; Staphylococcus aureus; Listeria; Monocytogenes