Dinamik veritabanlarında veri madenciliği ve anlamsal sorgu eniyilemesi - Sarıhan, Özgür (My University, 2011)
Bilgi çağı diye anılan çağımızda veri ve bunun kullanımı tüm dünyada yönetilmesi gereken bir konu olmuştur. Bu konu her geçen gün kendine gelişecek yeni alanlar yaratmaktadır. Bu sayede insan hatalarını en aza indirgeyerek aynı işleri otomatik olarak yapacak sistemler yaygınlaşmaktadır. Böylece insan üzerindeki yük giderek hafiflemektedir. Bilgisayar sistemlerini insan işleyişine benzetecek olursak, insan beyni gibi verileri tutacağı bir hafızaya, bu verileri doğru işleyerek çıkarımlar yapacak bir zekaya ve nihayetinde yaptığı çıkarımları yorumlayarak kendini geliştirecek bir mantığa ihtiyacı vardır. Bu durumda verilerin tutulduğu veritabanlarını hafızaya, onları işleyip veriden veri çıkaracak zekayı veri madenciliği algoritmalarına, kendini geliştirecek mantığı ise eniyileştirmeye benzetebiliriz. Geçmişte çok küçük veri kümeleri ile yapılan analizler gelişen veri madenciliği algoritmaları ve eniyileştirme yöntemleri ile çok büyük veri gruplarına uygulanabilir hale gelmiştir. Nihayetinde algoritmalar sayesinde verilerden çıkarılan bilgi, veriye daha hızlı ulaşmamızı ve veritabanının performansını yükseltmesini sağlayabilmektedir. Bu çalışmada dinamik veritabanı üzerinde veri madenciliği algoritmaları araştırılmış ve çıkarılan kurallarla sorgu eniyilemesi yapacak bir uygulama geliştirilmiştir. Nihayetinde dinamik veritabanı üzerinde kendinden öğrenen bir sistem yapısının kurulması araştırılmış ve bu sistemin yararı ispatlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Statistica; SQL veri tabanı; Veri madenciliği