Makroekonomik faktörlerin bankaların karlılığı üzerine etkileri:2000-2004 dönemi türk bankacılık sistemi üzerine bir uygulama - Dinç, Abdulkadir (My University, 2006)
Bankaların işlevlerini sağlam bir yapıda ve düzenli bir şekilde yerinegetirebilmeleri için gelişip büyümeleri, gelişip büyümelerini de devam ettirebilmeleriiçin ise kar elde etmeleri gerekmektedir. Kar elde edilebilir ancak, elde ettiği karlarınamaçlara uygun olup olmadığı ya da eldeki varlıklar ve kaynaklarla ne oranda kar eldeedildiği önemlidir. şte bu durum ortaya karlılık kavramını çıkarmaktadır. Karlılıkbankaların iç ve dış faktörlerinden etkilenmektedir. ç faktörler olarak bankanınçalışanları, piyasa payı, büyüme stratejisi.. vb faktörleri sayabiliriz. Dış faktörleri isemakro ekonomik faktörler olarak genelleyebiliriz. Makro ekonomik faktörlerdemeydana gelen her değişim bankaların her türlü işleminde değişiklik yaratmakta budadoğrudan yada dolaylı olarak karlılığı etkilemektedir. Ülke ekonomilerinde yaşanankrizler bankacılık sektörünü çoğu zaman diğer sektörlerden çok daha kısa sürede vedaha derinden etkilemektedir.Çalışmada, makroekonomik faktörlerin bankalarının karlılığına olan etkileriniincelemek amacıyla Philips-Perron testi ve Arch testleri yapılarak sonuçlarıtartışılmaya, analiz kapsam ve bilgileri ışığında belli sonuçlar ortaya konulmayaçalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Karlılık, Makroekonomik faktörler, phlips Peron testi, EKK testi,Arch testi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Bankacılık; Finansal krizler; Makroekonomik faktörler