Sentetik polielektrolitlerin kalsiyum sülfat dihidrat kristalizasyonuna etkisi - Alparslan, İlknur (My University, 1996)
Bu çalışmada grup transfer polimerizasyonu ile hazırlanmış akrilat ve metakrilat kopolimerlerinin sulu çözeltideki kalsiyum sülfat dihidrat (CaSO^H^O) kristalizasyonu üzerindeki etkileri kesikli reaktör kullanılarak incelenmiştir. Kristalizasyon engelleyici olarak farklı özellikteki asit gruplarına sahip blok ve rastgele kopolimerler ve homopolimerler denenmiştir. Bu inhibitörlerin (engelleyici) kristalizasyonu önleme derecesi kristalizasyon hızındaki azalma olarak ölçülmüş, kristalizasyon hızındaki azalmaysa kristallenen çözeltinin iletkenlik değerleri vasıtasıyla belirlenmiştir. Sonuç olarak, kalsiyum sülfat dihidrat kristal büyümesini önlemede blok kopolimerlerin rastgele kopolimerlerden daha etkili olduğu ve kopolimerlerin artan molekül ağırlığıyla birlikte gecikme zamanının da arttığı bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Polimerler; Kopolimerler; Kristal yapının incelenmesi