Kentsel aydınlatma ilkelerinin Üsküdar örneğinde incelenmesi ve bir öneri - Şahin, Aslı (My University, 2011)
Kentlerde görsel algılamanın gün ışığıyla sağlanamadığı durumlarda yapay aydınlatmaya ihtiyaç duyulur. Kent aydınlatma, geceleri görsel algılamayı mümkün kılmanın yanı sıra, yaya ve araç yollarının aydınlatılması, güvenliğin sağlanması, kapkaçın önlenmesi, gece açık hava etkinliklerinin düzenlenmesi ve kent kimliğinin ortaya çıkarılması vb. konular içinde gerekli ve vazgeçilmez bir bilimdir.Dış aydınlatma konusu olan kent aydınlatması, günümüz koşullarında yalnız emniyet ve güvenlik konularını kapsamayıp, bunun yanında kenti gerek kullanım gerekse görsel yönden çekici kılan, bir başka deyişle, kenti güzelleştiren aydınlatmaların yapılması olarak tanımlanabilir.Kentsel yapay aydınlatma uygulamaları yapılırken konusuna ve tekniğine uygun aydınlatma yapılabilmesi için dikkate alınması gereken bazı kriterler vardır. Kentsel aydınlatma düzenine yön verecek bu kriterler aşağıdaki gibi sıralanabilir, Kent kullanıcılarının özellikleri. Aydınlatılacak yapı ya da alanın işlevi. Işığın doğrultusu ve yeğinliği. Aydınlık düzeyi dağılımı. Oluşan gölgelerin niteliği. Mimari tasarım kriterleri. Bu tez çalışmasının amacı, öncelikle aydınlatma ve kentsel aydınlatmaya yönelik temel ilkelerin verilmesi, ardından Üsküdar semtinin sahil bandında belirlenmiş bir bölümünün kent aydınlatma ilkeleri açısından incelenmesi ve Üsküdar yaya meydanı için aydınlatma düzeni önerisi yapılmasıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Dış aydınlatma; Aydınlatma; Lambalar; Kentsel aydınlatma