Basınçlı döküm kalıplarında yolluk sistemlerinin tasarımı ve simülasyonunun incelenmesi - Gözen, Ahmet (My University, 2007)
Basınçlı döküm, seri bir şekilde hassas toleranslarda, düzgün yüzey kalitesinde parça üretimine izin veren, üretim maliyetlerinde tasarruf sağlayan bir üretim tekniğidir. Basınçlı dökümle küçük, karmaşık yüzey özelliklerine sahip ve yüksek adetlerde üretilen parçalar otomotiv ve diğer endüstriler tarafından yüksek miktarlarda kullanılmaktadır. Bu teknikte, kompleks metal/hava ara yüzeyindeki olayların kinematik ve dinamik olarak modellenmesi çok önemlidir. Bu çalışmada, giriş ve yolluk sistemlerinin dizayn metodolojileri temel alınarak yapılan incelemelerde basınçlı döküm prosesinin fiziksel ve matematiksel temellerinin daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır. Basınçlı dökümdeki kalıp doldurma ve katılaşma süreçleriyle ilgili kritik parametrelerin hesaplanması incelenmektedir. Bu çalışmada, basınçlı döküm simülasyonunun incelenmesi, matematiksel ve fiziksel temelleri ele alınmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Yolluk sistemleri; Giriş sistemleri; Modelleme