Ev ortamında çocuk güvenliği amaçlı akıllı gözetleme sistemi - Dandan, Elif (My University, 2010)
Bu çalışmada günlük hayatta ev içerisinde çocukların karşılaşabileceği tehlikeli durumları ebeveynlerin uzaktan takip edebilmesini sağlayan hareketli görüntü işleme tabanlı bir sistem tasarlanmış ve gerçeklenmiştir. Takip işlemi, odayı farklı açılardan görebilecek şekilde yerleştirilmiş iki kamera ile yapılmıştır. İki kamera kullanılması sayesinde, görüş alanındaki nesnelerin birbirlerine göre konumlarını değerlendirmek mümkün olmuştur. Geliştirilen sistemde çocuğun hareketleri sürekli izlenerek, önceden belirlenmiş tehlikeli bölgelere yaklaşması, yere düşmesi ve belirli bir süre yerden kalkmaması, herhangi bir yerde hareketsiz kalması durumlarından biri oluştuğunda alarm üretilerek ilgili kişilerin cep telefonlarına olay anı görüntüsü gönderilmektedir. Bu sayede eğer gerçekten acil yardım gerektiren bir durum oluştu ise ilgili kişilerin hızla harekete geçebilmesi sağlanmış olacaktır.Sistemde önce ilk değer belirlemeleri yapılmaktadır. Bu aşamada, ebeveyn tarafından odadaki priz, televizyon, ısıtıcı gibi çocuk için tehlikeli olabilecek bölgeler işaretlenmekte, çocuğun hareketsiz kalma süresi gibi alarm üretilmesi için gerekli olan eşik seviyesi değerleri belirlenmektedir. İkinci aşamada yer alan takip bölümünde çocuğun takip edilmeye başlanması için arayüzde seçilmesi gerekmektedir. Bu sayede aynı ortamda, birden fazla kişi olduğunda takip edilmesi gereken kişinin belirlenmesi sağlanır. Takip işlemi, renk bilgisi özellik olarak kullanılarak Camshift yöntemi ile yapılmıştır. Üçüncü aşamada, takip süresince alarm üretilmesini gerektirecek durumların oluşup oluşmadığı değerlendirilmektedir. Çocuğun konumu iki kamera tarafından farklı açılardan takip edildiği için, her iki kamera tarafından tehlikeli bölgeye yaklaştığı belirlendiğinde alarm üretilir. Düşme durumu değerlendirilirken ani dikey değişiklikler dikkate alınmıştır. Hareketsiz kalma durumunun tespit edilmesinde ise yatay ve dikey konumdaki hareket değişiklikleri değerlendirilmiştir. Son olarak alarm bölümünde ebeveynlere anında bilgi iletilmesi ve görsel haberleşmeyi sağlayan mms mesajlaşma tercih edilmiştir. Çocuğun tehlikede olduğu tespit edildiğinde o anki görüntü mms olarak ebeveynlere iletilmektedir.Anahtar Kelimeler: Hareketli görüntü işleme, evde çocuk güvenliği, nesne takibi, çocuk denetleme sistemi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Ev ortamında çocuk güvenliği; Renk uzayları; Ev ortamında çocuk güvenliği sistemi tasarımı