İhracatın finansmanında factoring uygulamalar - Özçelik, Ümmühan (My University, 2000)
Vadeli satış yapan firmaların bu satışlardan doğan alacaklarının factor adı verilen finansal kuruluşlar tarafindan satın alınması olarak tanımlanan factoring, bu kuruluşlar tarafından verilen alacak takip, tahsilat, muhasebe ve ön ödeme şeklindeki finansman hizmetlerini de kapsamaktadır. 19. yy.'da özellikle tekstil sektöründe uygulanmaya başlayan factoring, Avrupa'da son elli yıl içinde yaygın bir uygulama alam bulmuştur. Özellikle bilgi-işlem teknolojilerinin iş hayatında kullanılmaya başlanmasıyla hızla yaygınlaşan factoring, çok farklı sektörlerde kullanılabilen modern bir finansal teknik haline gelmiştir. Türkiye'de 80'li yılların sonlarına doğru öncelikle ihracat işlemlerinde uygulanmaya başlanan factoring, daha sonraları yurt içi işlemlerde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Factoring'in ihracatta sunduğu avantajların daha iyi anlatılıp tanıtılmasıyla Türkiye'nin ihracatına önemli katkılar sağlayacağı şüphesizdir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000
Keywords: Genel olarak factoring; Türkiye'de factoring