Islah edilmiş çeliklerde nitrasyonla yüzey yerleştirme sonrasında mekanik ve dokusal özelliklerin incelenmesi - Pınarbaşı, Zekiye Ayşıl (My University, 2004)
Endüstriyel uygulamalarda yoğun olarak kullanılan malzemelerin aşınma ve korozyon direnci, yorulma dayammı ve mikro yapılarını iyileştirmek için nitrasyon, iyon bombardımanı, karbürizasyon ve termo-kimyasal işlemler yapılmaktadır. Yüzey sertleştirme işlemlerinde sağladığı üstün özellikler sayesinde en sık kullanılanlardan biri de nitrasyon işlemidir. Plazma nitrasyonu işleminin kısa sürede tamamlanması, enerji tasarrufu sağlaması, metalürjik yapıyı iyileştirmesi, sonrasında maskeleme yapılabilmesini sağlaması ve doğal çevreye duyarlı bir işlem olması sebepleriyle, endüstride diğer yüzey sertleştirme işlemlerinden daha geniş kullanım alanı bulmuştur. Plazma nitrasyon işlemi, paslanmaz çeliklere, az alaşımlı çeliklere, takım çeliklerine ve titanyum malzemelere uygulanabilir. Bu çalışmada 1.2378, 1.2379 ve 1.2344 DİN malzeme no'lu çeliklerden hazırlanan numunelere 480°C, 520°C ve 550°C de 2 - 4 - 16 saat zaman aralıklarında NH3 gazı ile plazma nitrasyon ısıl işlemi uygulanmıştır. Plazma nitrasyonunun, uygulandığı malzemenin sertlik, aşınma ve korozyon özelliklerine etkisi teorik olarak incelenmiştir. Farklı plazma nitrasyon sıcaklıkları ve zamanlarının malzemenin sertlik ve mikroyapısına etkileri de deneysel olarak araştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Islah çelikler; Demir - azot sistemi; Demirde azotun denge çözünürlüğü; Çelikte azot; Demirin NH3 ile reaksiyonu; Nitrayon işlemi ve sertleşme mekanizması; Nitrayon yöntemleri