Çatı kaplama ürünlerinin seçiminde ürün bilgilerinin düzenlenmesi - Genç, Erhan (My University, 2011)
Geçmiş dönemlerde karmaşık olmayan kullanıcı gereksinmelerine yanıt verebilecek nitelikte üretilen yapılarda sınırlı sayıda ürün kullanılmakta iken günümüzde teknolojik alanda yaşanan ilerlemeye bağlı olarak yapı ürünlerinin üretim tekniklerindeki ortaya çıkan yeni buluşlar, teknolojiler ile birlikte pek çok yeni ürün geliştirilmiştir. Bu durum, kullanıcı gereksinmelerine cevap verebilecek konfor değerlerinde, sağlıklı yapıların oluşturulabilmesi açısından gerekli en uygun ürünün en kısa sürede seçilebilmesini oldukça karmaşık ve zor bir eylem durumuna getirmiştir. Söz konusu karmaşa içinde gerekli değerlendirmenin yapılarak, hızlı ve doğruya yakın bir kararın verilebilmesinde en etkin çözüm, belirli yapıya oturtulmuş bir yolun izlenmesi ve yeni bir takım karar destek araçlarının geliştirilmesidir.Bu anlamda bir araç geliştirmeyi hedefleyen bu yüksek lisans tezi kapsamında eğimli çatılarda kullanılan kaplama ürünlerinin seçimine yönelik örnek bir çalışma oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada çatı öğesi bazında ele alınarak geliştirilen ürün seçim yöntemi doğrultusunda oluşturulan sistemli, doğru, yeterli düzeydeki ürün bilgilerini içeren bir kaynak ile en uygun ürünün en kısa sürede seçilebilmesi amaçlanmaktadır.Hızla büyüyen yapı sektörü içinde yapının temel işlevlerinin yerine getirilme noktasında önemli görevler alan çatılarda kullanılacak ürünlerin seçiminde, karar vericilerin yararlanabileceği istenilen nitelikte bilgi içeren kaynakların olmaması nedeniyle verilen yanlış kararlar sonucunda, özellikle kullanım aşamasında ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır.Çalışmada ilk olarak çatıya etki eden çevresel etmenler, çatının işlev ve nitelikleri anlatılmıştır. Bir sonraki adımda çatı kaplamasının karşılaması gereken işlevler belirlenerek bu işlevlerin karşılanabilmesi için bilinmesi gerekli ürün özellikleri saptanmıştır. Son olarak çatı kaplamalarında kullanılan gereçlerine göre sınıflandırılarak oluşturulan ürün seçenekleri, söz konusu özellikleri içeren bilgiler kapsamında incelenerek her bir seçenek için ürün bilgi tabloları hazırlanmıştır. Böylece çatı kaplamalarında seçim yapacak karar vericilere eğimli çatılarda kullanılabilecek kaplama ürünlerine ilişkin denetlenmiş bilginin, standart bir sistematik içinde olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile değerlendirilebileceği bir kaynak oluşturulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Çatı kaplamasının işlevleri; Çelik çatı kaplama