Üretim otomasyon sistemlerinde antigeometrik yayınım ile yüzey hatalarının tespiti - Kınalı, İbrahim (My University, 2009)
Yaklaşık 20 yıl önce kalite sadece ürün için telaffuz edilirken, bugün her boyutta günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmiştir. Kalite kavramını bu denli ön plana çıkaran, yaşanan hızlı değişim sürecinde üretilen mal ve hizmetlerdeki çeşitlilik, teknolojik ilerlemeler ve bu gelişimlerin beraberinde getirdiği yeni rekabet koşullarıdır. Müşteriyi tatmin etmek için, müşteri gereksinim ve beklentilerini belirleyerek, bu gereksinim ve beklentilere uygun mal ve hizmeti, düşük maliyetle, kaliteli ve hızlı bir biçimde pazara sunmak gerekmektedir. Bu kapsamda yapılan bu proje kalite kontrol sistemlerinde otomasyonu devreye alacak ve kalite kontrolün daha hızlı ve verimli yapılmasını sağlayacaktır.Bu bağlamda projemiz, hareketli bantlardan akan ürünlerin kameralar ile görüntüsünü almakta ve bundan sonra görüntü işleme tekniklerini gerçekleştirmek üzere çeşitli işlemlerden geçirmektedir. Burada görüntü alınırken sabit ışık altında alınması çok önemlidir. Aksi halde ışık yanılmalarına yol açabilir. Öncelikle bant üzerine gelişi güzel bırakılmış ürünler düzeltilmekte ve arka planlardan ayrılmaktadır. Arka plandan ayrılan görüntü incelenecek özelliklere göre kısımlara ayrılmaktadır. Çizik ve diğer hataların tespiti için her köşe ve her çerçeve ayrı ayrı ele alınmaktadır. Çizik ve Örgü taşmalarının tespiti için antigeometrik yayınım metodu kullanılmıştır. Antigeometrik yayınım algoritmasında, adımsal türev yaklaşımı ile eşikleme yüzeyine doğru yayınım gerçekleşir ve belirli bir eşik yüzeyine yakınsama olur. Bu metot da uyarlamalı eşikleme yapılarak diğer eşikleme metotları karşısında avantaj sağlanmış oluyor. Algoritma sonucunda elde edilen görüntü daha sonra bölgelere ayrılmış ve yoğunluğu fazla olan değerler birleştirilerek eşiklenmiştir. Bunların dışında ürünün boyutu ve tırnakları kontrol edilmiştir. Hatası bulunan ürünlerde ekrana ürünün hatalı olduğuna ve hatanın nerede olduğuna dair iletiler verilmektedir.Anahtar kelimeler: Görüntü işleme, hata tanıma, çizik tanıma, antigeometrik yayınım.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: 1görüntü işleme; 2 hata tanıma; 3 antigeometrik yayınım