Değer inovasyonu, yeni pazar alanı yaratma, müşteri değeri yaratma ve kuantum pazarlama stratejilerinin ilişkisi - Özkan, Kaan Tuğrul (My University, 2020)
Pazarlama literatürüne yakından bakıldığında, yeni pazar alanı yaratabilmek için yeni değer yaratmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. İşletmeler artık pazarlarda sürülen veya yönlendirilen olmak yerine, pazarda proaktif oyuncu olmayı ve pazarı yönlendirmeyi hedef olarak seçmektedirler. Değer inovasyonunu benimseyen işletmeler, yeni ve üstün müşteri değeri ortaya koyarak, mevcut pazardaki rekabetin gücünü ve önemini azaltmaktadır. Değer inovasyonu sayesinde işletmeler satın alıcı değerinde olağanüstü bir yükselme ile yeni pazar alanları oluşturmaktadır. Müşteri değeri yaratma işletmelere pazarı yönlendiren olmayı ve pazarı doğru okumayı sağlamaktadır. Kuantum pazarlama stratejileri işletmeleri geleneksel bilgeliğin sürüklediği maliyet odaklı ya da farklılaştırma odaklı stratejilerden uzaklaştırmıştır. Bu çalışmada değer inovasyonu, yeni pazar alanı yaratma, müşteri değeri yaratma ve kuantum pazarlama stratejilerinin ilişkisi incelenmiştir. Bu maksatla bir araştırma modeli geliştirilmiş ve hipotezler oluşturulmuştur. Hipotezlerin test edilmesi için anketler yapılmış ve bu anketleri 66 firmadan 88 tanesi yönetim kademesinden olmak üzere, 204 özel sektör çalışanı yanıtlamıştır. AMOS programı ile yapılan analizlerin sonucunda değer inovasyonunun müşteri değeri yaratmada ve kuantum pazarlama stratejileri üzerinde pozitif etkisi gözlemlenirken, müşteri değeri yaratmanın ve kuantum pazarlama stratejilerinin yeni pazar alanı yaratma üzerinde pozitif etkisi görülmüştür. Değer inovasyonu ile yeni pazar alanı yaratmak arasındaki ilişkide, müşteri değeri yaratmanın ve kuantum pazarlama stratejilerinin tam ara değişken etkisine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Değer inovasyonu; Müşteri değeri; Yeni pazar alanı; Kuantum pazarlama