Isıtma-soğutma sistemlerinin hidrolik dengelenmesi - Kılıç, Vedad (My University, 1998)
Yaşadığımız enerji krizleri bize göstermektedir ki, enerji kullanımını minimize etmek günümüzde mutlaka her alanda olması gereken bir zorunluluktur. Bu aynı zamanda ekolojik çevre de göz önüne alındığından giderek önem kazanmıştır. Balansı yapılmamış bir Isıtma - Soğutma sistemi gerekli konforu sağlayamayacağı gibi sistem optimum noktada çalışmayacaktır. Bu sebeplerden dolayı, Hidrolik balanslama dizayn şartlarında sistemde gerekli debinin elde edilmesinde (her zon ve bölgede) bir zaruriyettir. Bu amaçla sistemin uygun noktalarında balans vanaları kullanılmalıdır. Değişken debili bir sistemde, hidrolik balanslama her bir terminal ünitesinin tüm çalışma şartlarında dizayn edilmiş akış değerini sağlamaya yarar. Bu tip balanslama çok açık olarak gereklidir, zira hesaplarda yapılan ufak hataları sistem tamamlandığında kompanze edecektir. Dolayısıyla, balanslama sistemin her bir bölümüne uygulanmalıdır :. Gerekli debi tüm üretim ünitelerinde (ehiller, kazan vs.) sabit olmalıdır.Zira bu olay bu ünitelerin verimini etkilemektedir. Hatta bu ünitelerin ömürleri ve iyi bir şekilde kontrolü buna bağlıdır.. Sistemde dolaşan toplam debinin, üretim üniteleri toplam debisi ile eşit olması gerekmektedir.. Kontrol devreleri optimum şartlarda çalışmaları için balanslanmalıdır. Diğer bir deyişle, toplam hidrolik balanslama minimum enerjide gerçek konfor şartlarının sağlanmasıdır. Balanslanmamış bir ısıtma veya soğutma sisteminde ,. Özellikle büyük yük değişimlerinden sonra tüm odalarda istenen oda sıcaklıklarının elde edilememesi.. Oda sıcaklığına ulaşılabildiğinde, özellikle orta ve düşük yüklerde sistemin osilasyona girmesi. Yeterli büyüklükte üretim ünitesi kullanılmasına rağmen özellikle devreye almalarda ve kritik devrede dizayn debisinin elde edilememesi görülmektedir. Bu tür problemlerin çözümü, balanslama yöntemleri ve sistem dizaynı tezimin esasını oluşturmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Genel sistem dizaynı; Kontrol vanaları uygulamaları ve balanslanmaları; Balanslama prensibi ve seçimi dinamik balanslama; Dağıtım sistemlerinde balanslama yöntemleri; Radyatör ve fan-coil devrelerinde hidrolik balanslama; Balanslama ve enerji ekonomisi