Makroekonomide koordinasyon başarısızlıkları - Çilingiroğlu, Hakkı Kutay (My University, 2010)
Bu çalışmada, makroekonomide önemli bir yer tutan koordinasyon başarısızlıkları hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda koordinasyon teriminin iktisat literatüründeki yeri ve kavramın yıllara göre evrimi tartışılmıştır. Tartışmada farklı okulların bakış açıları değerlendirilmiş ve günümüz yaygın kullanımı hakkında bilgi verilmiştir. Bu kullanım üzerinden soyut matematiksel modellemesi sunulmuş ve katı varsayımların yumuşatılması hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan değerlendirmelere ek olarak modelin varsayımları global oyunlar çerçevesinde kapsayıcı varsayımlarla genişletilmiştir. Global oyunlara örnek teşkil eden, Morris ve Shin (1998) 'nin döviz kuru atakları üzerine yaptıkları önemli çalışmanın bir uzantısı niteliğinde bir model kurulmuştur. Modelde spekülatörler ve hükümet arasında geçen ve oyuncuların bozuk sinyaller almasına dayanan bir yapı kurgulanmıştır. Morris ve Shin (1998) 'nin çalışmalarında kullandıkları oyuncuların ödeme fonksiyonları yeni bir senaryoya bağlı kalarak değiştirilmiştir. Ayrıca spekülatörlerin ellerinde bulundurdukları yerli para miktarının yine eş miktar olmakla birlikte bir birimden farklı olabileceği düşünülmüştür ve bütün bu farklılıklara göre model geliştirilmiştir. İlgili çalışmanın tek denge ispatı baz alınmış ve yapılan uyarlamalar üzerinden, dengenin modeldeki kurgulanan değişkenlere göre değişimi ve sonuçları tartışılmıştır. Çalışmanın sonunda genel olarak çizilen soyut yapının ne yönde kırıldığı ve bunun önemi tartışılmıştır. Günümüzde yapılan çalışmaların ne yönde ilerlediği hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010
Keywords: Makroekonomide koordinasyon başarısızlıkları; Koordinasyon başarısızlığı kavramına genel bir bakış; Koordinasyon başarısızlıklarının modellenmesi; Döviz kuru atakları oyununda dengenin analiz