Bileşik yıkıntısız beton deneyleri ile beton mukavemetinin belirlenmesi ve betonarme bir yapıda uygulanması - Yüksel, İsa (My University, 1995)
Bu çalışmanın asıl amacı, bir test yapısında beton mukavemetini bileşik yıkıntısı/ beton denetim yöntemleri ile tahmin etmektir. Bunun için, Schmidt çekici ve ultrases geçiş hızından oluşan bileşik yıkıntısı/ yöntem kullanılmıştır. Bu çalışmada söz konusu metodu uygulamak için, üç temel işlem gerçekleştirilmiştir. Bunlardan birincisi, kullanılacak aletlerin yerel koşullara göre kalibrasyon eğrilerini oluşturmaktır. Bu nedenle, beton basınç mukavemetini tahmin etmek üzere kalibrasyon denklemi elde etmek için laboratuar çalışmaları yapılmıştır. Farklı basınç mukavemetlerinde test küpleri üretilmiştir. Küplerin geri tepme sayılan N tipi Schmidt çekici ile, ultrases geçiş hızlan da PUNDIT adı verilen 54 khz. frekanslı ultrases geçiş hm Ölçüm aleti ile ölçülmüştür. Küp basınç mukavemetleri ise hidrolik bir pres yardımı ile belirlenmiştir. İkincisi, mevcut betonarme bir test yapısı üzerinde bileşik yıkıntısı/ deneylerin uygulanmasıdır. Yapıda seçilen, kolon ve perde duvarlara SONREB (ultrases geçiş hızı +geri tepme indeksi) metodu uygulanmıştır. Ayrıca, betonun yerinde gerçek mukavemetini tespit etmek ve yıkıntısı/ test sonuçlan ile kıyaslamak üzere, bu elemanlardan karot numuneler alınmıştır. Üçüncüsü ise özel olarak türetilmiş mukavemet denklemi ile bileşik yıkıntısı/ deney sonuçlarından yapıdaki beton mukavemetini tahinin etmektir. Diğer taraftan, başka araştırmacıların türettikleri kalibrasyon denklemleri ile de yapıdaki beton mukavemeti hesaplanarak karşılaştırmıştır. Birinci bölümde yıkıntısı/ ve bileşik yıkıntısı/ beton deneylerinin amacı ve gerekliliği üzerinde durulmuştur. 2, 3, 4, ve 5. ünitelerde tekil olarak geri tepme yöntemi, ultrasonik yöntem, çekip-çıkarma yöntemi ve radyoaktif yöntemler üzerinde açıklamalar yapılmıştır. Bu yöntemlerde sonucu etkileyen faktörler ayrı ayrı irdelenmiştir. İlk iki yöntem, ultrases geçiş hızı ve geri tepme indeksi metotları daha geniş bir şekilde ele alınmıştır. Altıncı ünite tümüyle bileşik yıkıntısı/ beton denetim yöntemlerine ayrılmıştır. Metodun uygulanması, beton mukavemetini etkileyen faktörler, beton mukavemetinin tahmin edilmesi anlatılmaktadır. Sonuç ve öneriler kısmı 6. ünitede verilmiştir. Test yapısının tahmin edilen beton mukavemeti, tüm bina ve her kat için ayrı ayrı olmak üzere hata oranlan ile birlikte verilmiştir, öte yandan, yıkmüsız beton deneyleri ile beton mukavemetinin daha doğru ölçülebilmesi için deneylerde kullanılan test aletlerinin yerel yapım koşullarına göre kalibre edilmesi gerekliliği sonucuna varılmıştır. SONREB metodu için lineer ve üstel formda çoklu regrasyon denklemini belirleyen bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu denklemlerle beton basınç mukavemeti %90-95 olasılıkla tahmin edilebileceği gibi mevcut lineer ve üstel formda fonksiyonlarla da mukavemet tahmini yapılabilir. Bu çalışmada gerçekleştirilen deneysel çalışma sonuçlan bu program ile analiz edilmiştir. Deneysel çalışmalar sırasında ASTM ve BS tarafından önerilen standart prosedür izlenmiştir. Metnin tümünde SI birim sistemine çoğunlukla uyulmuştur. Ancak, gerilme değerleri kg/cm^ cinsinden verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Bileşik yıkıntısız beton denetiminin amacı; Yüzey sertliği yöntemleri; Utrasonik yöntem; Pullout (çekip-çıkarma) yöntemi; Radyoaktif yöntemler; Bileşik yıkıntısız yöntemler