Eğitim yöneticilerinin seçiminde sendikaların rollerine ilişkin okul yöneticilerinin görüşlerinin belirlenmesi - Dermenci, Naile Özge (My University, 2020)
Bu araştırma eğitim yöneticilerinin seçilmesinde sendikaların rollerine dair okul yöneticilerinin görüşlerini incelemeyi hedeflemektedir. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim öğretim yılında İstanbul’da görev yapan ve eğitim sendikalarına üye olan okul yöneticileri oluşturmaktadır. Bu kapsamda Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri iş kolunda faaliyet gösteren, üye sayısı en fazla olan sendikalardan 4’er okul yöneticisi olmak üzere toplam 16 katılımcıyla görüşülmüştür. Katılımcılar, amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle toplanmış ve veriler içerik analizi yönetimi ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre okul yöneticilerinin birçoğu, eğitim sendikalarının eğitim yöneticilerinin seçiminde olumsuz anlamda etkilerinin olduğunu ve sürecin nesnellik ve objektifliğine zarar verdiğini belirtirken bazı okul yöneticileri sendikaların üyelerini hazırlama ve yetkin olan kişilerin belirlenmesi anlamında eğitim yöneticilerinin seçilmesinde olumlu etkilerinin olduğunu savunmuşlardır. Araştırma kapsamında okul yöneticileri sendikaların eğitim yöneticilerinin seçimine ilişkin eğitim politikalarının belirlenmesinde etkin olmaları gerektiğini belirtmişlerdir. Eğitim sendikalarının baskı grubu olarak eğitim sisteminin geliştirilmesi için çalışmalar yapan aktörler olmaları gerektiği değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Sendikalar; Eğitim sendikaları; Eğitim yöneticiliği; Okul yöneticileri