Polistiren ile aligatik esterlerin etkileşimlerinin ters gaz kromatografisi yöntemi ile incelenmesi - Davoodian, Mazeyar (My University, 1994)
Bu çalışmanın konusu polistirenin, siklo hekzan ve bazı alifatik esterlerle etkileşimlerinin ters gaz kromatografisi ile incelenmesidir. Siklohekzan, metil, etil, izo propil, n-butil, izo butil, t-butil ve izo amil asetatlar için deneysel olarak elde edilen alıkonma zamanları kullanılarak spesifik alıkonma hacimleri (Vg ) hesaplandı. İlgili çözücüler için alıkonma diagramları çizildi. Bu çözücüler ile polistiren arasındaki termodinamik etkileşimler çözücülerin polimer üzerindeki denge sorpsiyonlarının meydana geldiği bölge olan 150-210°C sıcaklık aralığında aşağıdaki miktarların hesaplanmasıyla incelendi. Sonsuz seyreltiklikteki ağırlık fraksiyonu aktivite katsayıları (O, ), çözünme ısıları (AHS), sonsuz seyreltiklikteki kısmi molar çözünme ısıları (AH* ) ve Flory-Huggins termodinamik etkileşim parametreleri (%l2 ). Çekirdek hacimlerden hesaplanan polimer çözücü etkileşim parametreleri * (X12 ) ve değişim enerji parametreleri (x12) de Flory ve çalışma arkadaşları tarafından verilen serbest hacim teorisi kullanılarak bulundu. Sonradabu değerlerin sıcaklıkla ve homolog seride değişimi yorumlandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Kromatografi; Gaz kromatografisi