Teknolojik gelişmelerin büro mekenlarında yarattığı değişimler ve ev ofisleri - Yavuz, Burçin (My University, 2003)
21. yy Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, toplumu globalleşme ve yeni teknolojiler çerçevesinde oluşan yaşam süreçlerine adapte olma yaptırımı yla karşı karşıya bırakmıştır. Bu hızlı gelişimin hedefi, bilginin hızlı bir devinimde üretilmesini ve paylaşımını öngörerek, sosyal ve düşünce yaşamım ve bu yaşamların geçtiği mekanları değiştirmektir. Bu nedenle araştırma, bilişim teknolojilerinin sosyal, araç ve mekan ilişkilerini saptayarak, özellikle mimari gelişim sürecinde bu ilişkilerdeki değişimlerden direk etkilenen büro binalarmdaki yeni terminolojileri, tasarım girdilerini ve mekan organizasyonundaki değişimleri içermektedir. Büro binaları kapsamında, 13. yy dan günümüze, ofis ve organizasyon sistemleriyle paralel gelişen bilişim teknolojileri ve etkileri araştırılmıştır. Büro yapılan kapsamında gelişen yeni radikal ofis anlayışları- Mobil Ofis, Ev Ofis, Back-Office, Suit Ofis vb.- ve ofis yönetim türleri- Otelleme, Tele-büro, vb. - bilişim teknolojilerinin mimari mekanlara etkileri açısın dan araştırılmıştır. Araştırmaya, öncelikle Bilişim Teknolojisi araçlarının gelişimi ve mimari tasarımı etkileyen organizasyon ve mimari mekan etkilerinin araştırılması ile başlanmıştır.. Araştırmada Büro Binaları, mimari değişime uğradığı zaman dilimleri kapsamında araştırılarak, belirlenen periodlarda, Bilişim Teknolojisi araçları ve dolayısıyla gelişen ofis araçlarının mekana etkileri karşılaştırılmalı örneklerle,. Ofis kavramındaki değişimler, 21. yy 'in yeni ofis yaklaşımları olan, 'Ev Ofis, Suit Ofis, Mobil Ofis' gibi teknolojik donanımlı ofis türleri örneklerle,. Söz konusu ofis türlerin doğuş sebebi olan 'Elektronik Yaşam Birimleri', 'E-Pazarlama, E- Banka, E-Devlet, E-İş' çözümleri örneklerle sunulmaktadır.. Ev Ofisin yeni tasarım kriter başlıkları 'Fiziksel ve Psikolojik Ergonomi' olarak iki grupta ele alınarak, Ev Ofis çalışma koşullan saptanmıştır. Araştırmanın değerlendirilmesi sonucunda, teknolojik icatların bireyin düşünce ortamındaki zaman ve güç kaybını azaltacak şekilde geliştirildiği saptanmıştır. Bu icatlann, öncelikli olarak iş yaşamını, teknolojik gelişmeleri takiben de bugünkü günlük yaşamı etkilediği gözlenmiştir. 21. yy ile beraber, yaşam koşulları ve eylemleri köklü değişimlere uğramaktadır. Bu dönemde, eylemsel faaliyetlerde insanın yerini akıllı robot ve bilgisayarlar alırken, insan fikir üretme merkezi konumuna getirilmektedir. Bu nedenle, tez genelinde belirtilen araştırma konusu olabilecek yeni konu başlıklan, 'Mimarlık-Bilişim Teknolojileri-Sosyal Yaşam' etkileşimleri araştırmalarının devamı açısından önem taşımaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Ofis; Elektronik yaşam birimleri; Ev ofis