Üniversite öğrencilerinin internet bağımlığının internet’in cazibesi ve öğrenilmiş güçlülük açısından yordanması - Bulut, Emel (My University, 2019)
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin İnternet bağımlılığının, İnternet’in cazibesi, öğrenilmiş güçlülük ve bazı sosyo-demografik değişkenler (cinsiyet, fakülte, İnternet'te günlük geçirilen süre) açısından incelenmesini amaçlayan bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 2016-2017 Eğitim Öğretim yılında bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 441 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama amacı ile Young İnternet Bağımlılığı Testi Kısa Formu (Kutlu vd., 2016), İnternet’in Cazibesi Ölçeği (Yılmaz, 2012), Rosenbaum Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği (Dağ, 1991) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu (KBF) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21.0 paket programından yararlanılarak, Bağımsız Gruplar İçin t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; üniversite öğrencilerinin İnternet bağımlılığının cinsiyete ve fakülteye göre anlamlı farklılık göstermediği ancak İnternet'te günlük geçirilen süreye göre anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca, İnternet bağımlılığı varyansının %38’inin İnternet’in cazibesi ve öğrenilmiş güçlülük ile açıklandığı da sonuçlar arasında yer almaktadır. İnternet’in cazibesinin İnternet bağımlılığını anlamlı şekilde yordadığı, bununla beraber öğrenilmiş güçlülüğün İnternet bağımlılığını anlamlı şekilde yordamadığı bulunmuştur. Bu bulgular doğrultusunda, üniversite öğrencilerine yönelik İnternet kullanım süresini kontrol etme, kullanım amaçları belirleme gibi sağlıklı İnternet kullanımı konularında bireysel ve grup çalışmaları planlanabilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: İnternet bağımlılığı; İnternet’in cazibesi; Öğrenilmiş güçlülük; İnternet kullanım amaçları; İnternet’in kötüye kullanımı