SQL tabanlı veri analizi - Uysal, Ayşe Öncü (My University, 2004)
Bilgisayarların çıkışı ve gelişmesiyle her geçen gün biraz daha değişen ve gelişen bir dünyada yaşamaktayız. Bilgisayarlar yaşantımıza bir çok kolaylık katmakta, yapılan işlerin yükünü hafifletmekte daha iyi sonuçlara daha iyi ve daha kısa yollardan ulaşmamızı sağlamaktadır. Bilgisayarlar aynı işi otomatik olarak ve daha verimli yapacağından insan kaynaklı hatalar en aza indirgenir Veritabanlar çok sayıda veriyi depolayan sistemlerdir. Bu sistemlerde saklanan çok sayıda veri istatistik açısından oldukça büyük bir anlam ifade etmektedir. Çok sayıda veriyi depolayan sistemler sayesinde daha çok veri üzerinde uygulanacak olan istatistik metotlar bizi daha anlamlı bilgilere götürecektir. Daha önceleri az veri üzerinde yapılan istatistiksel analizleri boyutu binlere, milyonlara ulaşan verilerin oluşturduğu veritabanlar üzerinde yapmak mümkün hale gelmiştir. Ayrıca bu istatistiksel analizler veritabanlarının daha hızlı çalışabilmesi amacıyla da kullanılabilir. İstatistik metotlar kullanılarak veriden çıkarılan bilgi, veriye daha hızlı ulaşmamızı veritabanının performansını yükseltmesi sağlanabilir. Bu çalışmada SQL Server üzerinde kendinden öğrenen bir sistem yapısının kurulmasına istatistiksel metotların katkısı araştırılmış ve ispatlanmışta. Ayrıca istatistiksel metotlar yardımıyla veritabanında kayıp data için tahmin yapılmıştır, ekonomik veriler üzerinde zaman serileri analizi yapılmışta.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Veritabanı; SQL; ADO; Korelasyon; Regresyon; Çoklu korelasyon; Çoklu regresyon