Mekan kurgusunun kullanıcılar üzerindeki psikolojik etkilerinin örneklerle incelenmesi - Gürpınar, Çağlayan (My University, 2000)
Mekân insanların fiziksel, psikolojik ve sosyal gereksinimlerini gidermek üzere içinde yaşadığı doğal ve yapay bir çevredir. İnsanlar bu çevrenin sınırlarını somut veya soyut olarak duyulan ile algılarlar. Tüm mimari mekânlar insanlar üzerinde pek çok etkiye sahiptir. Bunların en önemlilerinden biride psikolojik olanlarıdır. Biliyoruz ki, insanlar gereksirıimlerini yeterince karşılayabildikleri sürece mutludurlar. Eğer insanlar mekânın kötü psikolojik etkileri nedeniyle gereksinimlerini yeterince iyi bir şekilde karşılayamayacak olurlarsa mutsuz da olurlar. Mimarlar, insanların gereksinimlerine en iyi şekilde yanıt verecek ve onlar üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacak koşullarda onları mümkün olduğunca mutlu ve huzurlu kılacak tasarımlar gerçekleştirerek, insanların daha mutlu ve psikolojik açıdan da daha sağlıklı olmalarına yardım edebilirler. Mimarların bu amaca ulaşabilmek için farklı mekânların ve farklı mekânsal etkenlerin insanlar üzerindeki psikolojik etkileri hakkında bilgi sahibi olmaları gereklidir. Bu çalışma ile mimarların dikkati bu noktaya çekilmeye gayret edilmiştir. înamlmıştır ki, mekanın psikolojik etkileri ne kadar dikkate alınırsa, mekanların ve dolayısıyla kullanıcının kendisi o kadar nitelikli olacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Mekan kurgusu; Mekan ve insan ilişkisi; Mekan kurgusunun psikolojik etkileri