Yuvarlak çubuk haddelemesinde özel yöntemler - Çalışkan, Behçet (My University, 1993)
Tez çalışmamın konusunu, yuvarlak çubuk haddelemesin de kullanılan yarmalı haddeleme yöntemleri oluşturmaktadır. Yarmalı haddeleme yöntemleri, daha az yüzde ezme oranı ile ürünler elde etmeye müsaade ettiği için daha az sayıda pasolar gerektirir. Bu yüzden, hadde ayaklarının sayısı azalmakta ve düşük hızda yüksek verimlilik sağlanmaktadır. Bu çalışmada, küçük çaplı çubukların haddelemesinde yüksek verimlilik ve minimum üretim maliyeti sağlayan -: "Yarmalı Haddeleme Yöntemleri" konusunda incelemelerde bulunulmuştur. Birinci bölümde yuvarlak çubuklar için yarmalı had deleme teknolojisi incelenmiştir. İlk bölümlerde yarmalı haddeleme teknolojisinin genel tanımı ve yarma metotları ele alınmış ve işlemin kontrolü incelenmiştir. Daha sonraki bölümlerde giriş ve yarma kılavuzunun tanıtımı, vazifesi, hazırlanması, bakımı incelenmiş ve hadde paso dizaynı ve fabrika planı ele alınmıştır. Son bölümde yarmalı haddelemenin avantajları incelenmiş ve yarmalı haddeleme teknolojisinin uygulama örnekleri ele alınmıştır. İkinci bölümde yuvarlak çubuklar için çok yarmalı haddeleme teknolojisi incelenmiştir. İlk bölümlerde çok yarmalı haddeleme teknolojisinin genel tanıtımı ve yarmanın metodu incelenmiş ve hadde paso dizaynı ele alınmıştır. Daha sonraki bölümlerde çok yarmalı haddeleme metodunun deneyleri ele alınarak deney sonuçları açıklanmıştır. Son bölümde çok yarmalı haddelemenin avantajları incelenerek elde edilen sonuçlar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde yarmalı haddeleme için yuvarlak çubukların kalibrasyon ve elektrik motor gücü hesapları yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Yuvarlak çubuklar için yarma haddeleme teknolojisi; Co-steel’in yarma haddeleme teknolojisi; Yeni yarma haddeleme teknolojisi nippon steel’in çok-yarma haddeleme metodu