Tersine çevrilmiş hacim heteroeklemine dayalı güneş gözeleri - Ilıcalı, Derya (My University, 2010)
Bu tez çalışmasında, terslenmiş hacim heteroeklemine dayalı güneş gözelerini oluşturmak için, Priv. Doz. Dr. Daniel Egbe tarafından sentezlenen (poly(2,5-didodecyloxy-1,4-phenylene-2-cyanovinylene-2,5-dioctyloxy-1,4-phenylene-1-cyanovinylene)) DE119 polimeri ile (Poli(3-hekzil)tiyofen) P3HT polimer karışımı aktif tabaka olarak kullanılmıştır. Bu karışımda, DE119 akseptör özelliğe sahip bileşen, P3HT' de donor bileşen olarak düşünülmüştür. Tersine çevrilmiş hacim heteroeklemine dayalı güneş gözeleri oluşumunda kullanılan polimer karışımı farklı organik çözücüler içerisinde, farklı akseptör oranlarında hazırlanmıştır. Sonuç olarak, P3HT ve DE119'un bire bir (1:1) karışım oranı için sırasıyla güç dönüşüm verimleri klorobenzende %0,34, toluende %0,27 ve diklorobenzende %0,25 olarak bulunmuştur. Bune ek olarak, hazırlanan güneş gözeleri, akım-gerilim (I-V) ölçümleri ve monokromatik foton-akım dönüşümünü veren (IPCE) ölçümleri yapılarak karakterize edilmiştir. AFM tekniği kullanılarak da yüzey görüntüleri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Güneş gözeleri; Organik güneş gözeleri; Tersine çevrilmiş hacim heteroeklemi