Yeni keynesyen para politikası önerileri ve Türkiye uygulamaları - San, Sayın (My University, 2005)
Bu çalışmanın amacı, Yeni Keynesyen Ekonomi Düşüncesini oluşturan unsurların sistemli bir şekilde ortaya koyulması, bu unsurlardan hareketle Yeni Keynesyen Ekonomistlerin Para Politikası Önerilerinin tespit edilmesi ve bu önerilerin Türkiye'de uygulanıp uygulanmadığının belirlenmesidir. Yeni Keynesyen Para Politikası Önerilerinin ortaya koyulmasında esas teşkil eden Mikro Temelli Genel Denge Analizi, Yeni Keynesyen Phillips Eğrisi, Nominal/Reel Katılıklar, NAIRU ve Asimetrik Bilgi kavramaları kısaca açıklanmıştır. Yeni Keynesyen Para Politikası Önerileri, Merkez Bankacılığı, Enflasyon Hedeflemesi ve Taylor Kuralı olarak üç temel başlık altında incelenmiş ve Yeni Keynesyen Düşünceyi ekonomi yazılımdaki diğer ekollerden ayıran özellikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Yeni Keynesyen. Para Politikası Önerilerinin Türkiye özelinde uygulanıp uygulanmadığı ise Türkiye'de uygulanan son iki ekonomik program karşılaştırılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda Türkiye'nin 2001 Yılı Güçlü Ekonomiye Geçiş Programının para politikası kısmının Yeni Keynesyen Para Politikası Önerileri ile örtüştüğü tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Yeni keynesyen düşünce; Yeni keynesyen para politikası önerileri; Türkiye ve yeni keynesyen para politikaları