Sinüsoidal olmayan büyüklükleri içeren güç sistemlerinde güç kompanzasyonu - Demir, Abdullah (My University, 1997)
Elektrik devrelerinde bulunan elemanlar lineer veya nonlineer karakterdedirler. Pratik bakımdan enerjinin sağlandığı kaynaklar ise genellikle sinusoidaldir. Harmonikler genel olarak nonlineer elemanların veya nonsinüsoidal kaynakların varolduğu elektrik devrelerinde meydana gelirler. Harmonik oluşumu sinusoidal dalganın bozulması olarak ifade edilebilir. Bozulan bu dalgalar fourier analizi yardımıyla, temel frekans ve temel frekans dışındaki diğer frekanslardaki dalga bileşenleri cinsinden ifade edilebilir. Bu analiz sonucunda fonksiyonları yazılamayan ifadelerin matematiksel olarak yazılması mümkün olur. Böylece harmoniklerin analizleri kolaylıkla yapılabilir. Harmonikler güç sistemlerinde ek kayıplar, gerilim düşümleri, rezonans olayları, güç faktörünün azalması vb. gibi olumsuz etkilere neden olurlar. Bu çalışmada, öncelikle harmonik üreten elemanlar tanıtıldıktan sonra, harmoniklerle ilgili tanımlar ve matematiksel ifadeler verilerek nonlineer devrelerde güç, güç faktörü gibi elektriksel büyüklükler incelenmiştir. Sayısal uygulama bölümünde, nonlineer devrelerden elde edilen grafiklerin Ek l'de verilen C dilinde yazılmış bilgisayar programı ile analizleri yapılarak gerekli optimum kapasite değerinin belirlenmesi ile ilgili örnekler verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Harmonikler; güç sistemlerinde harmonik üreten elemanlar; nonlineer devrelerde reaktif güç kompanzasyonu