Sanayi işletmelerinde altı-sigma çalışmaları ve bir uygulama - Türkoğlu, Demet (My University, 2005)
Tezimize konu olan altı-sigma metodları, hem teorik açıdan, hem de deney tasannu tekniği ile uygulama açısından ele alınmıştır. Birinci bölümde çalışmanın teorik yönüne, ikinci bölümünde de ÇİMTAŞ şirketindeki uygulama bulgularına yer verilmiştir. Altı-sigmanın teorik temelleri ve genel çerçevesi kapsamında, operasyonel mükemmellik kavramı, altı-sigma kavramının tanımı, altı-sigma kavramına yakın duran diğer kavramlar ve yöntemler, üretim ve kalite yönteminde uygulanan başlıca iyileştirme teknikleri, altı-sigma süreçlerinin özellikleri ve proses sigma seviyeleri açıklanmaya çalışılmıştır. Devam eden kısımda, üretim süreçlerinde altı-sigma modeli uygulamasının nedenleri, yöntemleri ve amaçlarına yer verilmiştir. Altı-sigma metodolojisi adım adım açıklanmış, kullanılan araçlardan bahsedilmiştir. Son kısımda da altı-sigma modeli uygulamış olan firmaların elde ettikleri kazançlar sıralanmıştır. İkinci bölüm, ÇİMTAŞ şirketindeki altı-sigma çalışmalarından ve elde edilen bulgulardan oluşmaktadır. Uygulamanın gerçekleştirildiği şirketin profilinin tarif edilmesinin ardından, deney tasannu yöntemi ile yapılan iyileştirilmeler iki basamaklı olarak izah edilmiştir. İlk aşamada optimal boya parametreleri belirlenerek iyileştirmeler yapılmış, ikinci aşamada da granül tane büyüklüğünün homojen hale getirilmesi amacıyla kumlama ünitesi incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Altı-sigma modelinin teorik temelleri ve genel çerçevesi; Çimtaş firmasının altı-sigma uygulaması be uygulama bulguları