Mobbingin özel sektör çalışanları üzerindeki etkileri: Bir nitel araştırma - Şerifoğlu, Elif (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, çalışma yaşamında mobbing konusunda farkındalığın ne boyutta olduğunu gözlemlemek, mobbing davranışlarının ardındaki nedenleri ortaya koymak, çalışanlar üzerindeki etkilerini incelemek ve mobbingle mücadelede atılması gereken somut adımları belirlemektir. Çalışmanın ilk bölümünde giriş metnine yer verilmiştir. İkinci bölümünde, mobbing kavramı üzerinde durulmuş, mobbingin tarihsel gelişimi, ülkemiz ve dünyadaki yeri hakkında bilgi verilmiştir. Mobbingin hukuktaki yerine değinilmiş, oluşumu, çalışma yaşamındaki nedenleri, kişi ve örgüt üzerindeki etkileri ve sonuçları üzerinde durulmuş, mücadele yöntemlerinden bahsedilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, özel sektörde görev yapan ve çalışma yaşamının bir bölümünde mobbinge maruz kalmış çalışanlarla gerçekleştirilen uygulamaya yer verilmiştir. İlgili çalışma bir nitel araştırma olup, davranışsal mülakatlar sonucunda elde edilen verilerin analizinden çıkarılan sonuçlara dayanmaktadır. Mobbinge uğradığı düşünülen 10 çalışanla bir araya gelerek derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Mülakat soruları içeriğe uygun olarak hazırlanmış, mağdurlara açık uçlu sorular sorulmuş ve mağdurdan olabildiğince çok veri alınmaya çalışılmıştır. Veriler çözümlenirken içerik analizi yöntemine başvurulmuş, verilen ortak yanıtlara bakılarak sonuca ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda çalışma yaşamında görülen ve önemi ile farkındalığı her geçen gün artan mobbing olgusunun çalışanların aile hayatı ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkilediği, maruz kaldıkları davranışlar sonucunda fiziksel ve ruhsal sağlıklarının zarar gördüğü, bu davranışlarda örgüt kültürünün ve iş yapma anlayışının önemli paya sahip olduğu görülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Mobbing; Psikolojik taciz; Yıldırma; Nitel araştırma